Locuință ecologică

Autor(i):
arh. Alin Rubnicu, arh. Anca Cerasela Irimiea
Biroul:
Arhigraph
Colaboratori:
Structura - ing. Alexandru Graur
Instalatii - ing. Ioan Misca
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Tip: Locuinta individuala

Amplasament: Padurea Uricani

Suprafata: ADC=237

Ac=210
Au= 182

Regim de inaltime: Parter

Amplasamentul se afla intr-un cartier nou de locuinte individuale, situat in proximitatea Padurii Uricani, fiind la doar o parcela departare de padure.

Conceptul propus a fost gandit de la inceput ca o locuinta ecologica care sa indeplineasca standardele unei case pasive. Forma volumetrica este compusa din doua corpuri ascendente ce “cresc” din pamant in directii opuse, iar articulatia dintre ele adaposteste accesul si holul central, care are deschidere catre curtea posterioara.

Scheletul structural al constructiei este din cadre de beton armat, pentru a putea sustine greutatea acoperisului verde de tip “intensiv” ce permite plantarea unei mai mari varietati de plante, avand in final o expresivitate mai buna. Peretii sunt realizati din frame-uri prefabricate si preizolate din lemn, izolatia interioara fiind din lana sau celuloza cu grosimea de 30 cm. Toata cladirea va fi izolata si etanseizata suplimentar prin intermediul unei fatade ventilate ce contine un strat izolator de 10 cm amplasat la fata stalpilor si peretilor, un strat impermeabil protector, un strat de aer ventilat si la exterior o anvelopa placata cu elemente din lemn “ars” realizate dupa tehnica japoneza Yakisugi sau Shou sugi ban. Acest tratament ofera un material de finisaj exterior care este ecologic, impermeabil si stabil in timp din perspectiva culorii.

Golurile vitrate sunt amplasate astfel incat sa ofere o senzatie de “plutire” a volumului prezent in zona intrarii, unde este amplasat un birou, iar in celalat corp, ce adaposteste bucataria, locul de luat masa si livingul, ele au dimensiuni generoase si deschideri spre sud si vest pentru a facilita comunicarea spatiului interior-exterior. Toate golurile sunt bordate de frame-uri realizate din otel Corten care ofera un contrast interesant cu negrul lemnului de pe fatada, iar pe latura sudica este utilizat un parasolar glisant cu elemente din lemn deschis la culoare pentru a obtura lumina prea puternica pe timpul verii.

Cele doua volume antagonice glisate, formeaza doua spatii speciale pe sit, unul dedicat parcarii a doua autovehicule in zona accesului si celalat dedicat familiei si musafirilor, fiind dotat cu un gratar exterior si o copertina ce protejeaza locul de stat, orientat catre sud si vest.

Spatiul interior ascendent, faciliteaza amplasarea intr-unul din volume a unei subpante in living, ce are ca functiune o biblioteca cu acces pe o terasa deschisa spre locul de socializare din gradina, iar in celalat volum se realizeaza accesul pe o terasa descoperita, amplasata deasupra biroului de langa acces, oferind o perspectiva foarte frumoasa spre padurea Uricani.

Incalzirea si racirea spatiului se realizeaza prin intermediul unei pompe de caldura, iar ventilatia se realizeaza controlat, prin intermediul unei centrale de ventilatie cu schimbator de caldura. Suplimentar, volumul ce se ridica din pamant din zona accesului contine un rezervor de 3000 l destinat recuperarii apei de ploaie.