Locuință ecologică - Casa J

Autor(i):
arh. Alin Rubnicu, arh. Anca Cerasela Irimiea
Biroul:
Arhigraph
Colaboratori:
Structura - ing. Alexandru Graur
Instalatii - ing. Ioan Misca
Localizare:
România

Comentariul autorului:

CASA TAVI

Tip: Locuinta individuala

Amplasament: Zona Bucium

Suprafata: ADC=231

Ac= 70
Au= 174.15

Regim de inaltime: D+P



Amplasamentul se afla pe un teren privilegiat, langa padure, cu o panta est-vest si expunere vestica, accesul facandu-se din partea superioara.

Conceptul propus a avut in vedere raspunsul la cerintele unei familii de tineri artisti, ce pretuiesc valorile ecologice si un mod de viata sanatos. S-a plecat de la implementarea cat mai multor elemente de design ecologic, urmarindu-se o foarte buna etanseizare si izolare termica, valorificarea cat mai buna a potentialului oferit de aplasament si a aportului solar, utilizarea pe cat posibil a materialelor ecologice si reciclabile, fara a sacrifica libertatea de exprimare volumetrica.

Terenul in panta, proximitatea padurii pe latura de N si perspectiva favorabila spre vest, a facilitat implementarea unei propuneri de locuinta semiingropata, avand majoritatea spatiilor de locuit amplasate la demisol, beneficiind astfel de masa termica a pamantului ce inconjoara constructia pe 3 laturi, amplasand zona de acces impreuna cu camera de oaspeti/hobby la nivelul parterului, deschizandu-se prin intermediul unei suprafete vitrate ample si a unei terase avansate, spre perspectiva din vale.

Amplasarea volumului principal la demisol a favorizat o mai mare libertate de exprimare plastica a volumui de acces, care a fost structurat plecand de la configuratia unei prisme triunghiulare ce a fost decupata si remodelata in functie de pozitionarea celor doua materiale din care va fi construita (lemn + piatra), capetele vitrate urmand sa faciliteze marcarea unei intrari protejate si a unei terase generoase, asociata zonei de oaspeti. Acoperisul inclinat va primi pe partea sudica, panouri solare si fotovoltaice, ce vor participa la obtinerea statutului de casa ecologica.

Au fost folosite doua materiale contrastante: piatra naturala deschisa la culoare si sindrila din lemn tratat in culoare inchisa ce subliniaza claritatea volumetriei.

Finalitatea demersului nostru este realizarea unei case pasive sau chiar active energetic (in functie de dorinta clientului de a investi in tehnologie), cu accent pe consumul optim al spatiului interior si gestionarea atenta a resurselor oferite de amplasament.