Casa „Heimat”

Autor(i):
Simina Cuc
Biroul:
S.C. ANDREESCU & GAIVORONSCHI S.R.L.
Colaboratori:
Coautor: Vlad Gaivoronschi
Structura: FRAGA srl
Fotografie: Ovidiu Micsa
Localizare:
România, jud. Timiș, Dumbravita
Parametri:
RH: P+M / Sd: 332 m2 / Su: 212 m2 / POT: 30 / CUT: 0.34 / Cost: 156 €/m2

Comentariul autorului:

Casa ”Heimat”, o locuință unifamilială desfășurată pe parter și mansardă edificată partial, ocupă o parcelă în vestul comunei Dumbrăvița, în marginea Timișoarei. Reinterpretare a temei casei bănățene cu fronton și a ocupării spațiului în adâncimea parcelei , casa îmbrățișează un spațiu de tip curte semi-interioară, un spațiu intermediar interior-exterior care este surpriza de lumină și natura ce se oferă dincolo de fațadele ei relativ opace către exteriorul parcelei, către stradă. Există de fapt trei spații exterioare, unul către stradă și celelalte două înlănțuite; ele se desfășoară pe axa vest-est, ultima la răsărit fiind cea mai privată, conectată de cea din mijloc, orientată sud, printr-un spațiu de tip prag acoperit. Practic, casa lungă și îngustă în formă de U alungit definește spații clare exterioare “pozitive”. O a doua surpriză este spațiul ascuns din mansardă. Opțiunea pentru clar-obscur a fost una asumată, la fel cea pentru ritmuri clare ale decupajelor de lumină. Acestea sunt ierarhizate după momentele zilei, cele ritmate egal, desenând razele de lumină ale sudului și cele grupate mai liber, captând lumina răsăritului și apusului în spațiul camerei de zi și a locului din mansardă.
Pe parcursul construirii, fizionomia inițială a casei a suferit mici corecții simplificatoare din punct de vedere al edificării, fiind de fapt vorba despre o investiție imobiliară.
În final nu este vorba decât despre o casă albă preponderent pe parter, din zidărie, pe pământ, sub cer. Speranța este că va îmbrățișa un crâmpei de natură, și că va găzdui niște cumpărători norocoși.