AG

Autor(i):
Zoltan Antal
Biroul:
ZTN
Localizare:
România, jud. Harghita, Miercurea Ciuc
Parametri:
RH: P+M / Sd: 128 m2 / Su: 105 m2 / POT: 16 / CUT: 0.25 / Cost: 650 €/m2

Comentariul autorului:

Această casă a avut ca punct de pornire un studio care se bazează pe dimensiunile/proporțiile casei tradiționale, cu rezolvări moderne.
Mărimea spațiului nu se va schimba față de cea veche, dar se încorporează veranda și se formează un open space bazat pe concepția verandei și anume vizibilitatea oferită la cele două colțuri.
Cu această rezolvare se formează o legătură luminoasă la care se atașează camerele. Legătura interioară între cele două niveluri este rezolvată
cu o scară elicoidală care se unește spațiul sculptural. S-a creat un open space care comunică cu grădina , astfel se lărgește vizual spațiul interior fără a fi nevoie de spații mari.
Această rezolvare este un răspuns la ideea de “Bigness” concepută de Rem Koolhaas, care reprezintă arhitectura secolului XXI. Nu există limite bruște între grădină și casă, ci se suplimentează. Cu detaliile moderne
se îmbogățește atât spațiul interior cât și cel exterior. Structura din lemn este lăsată aparentă, astfel încât să devină un element decorativ al casei unde interiorul este mai mult ca o colecție de obiecte. Lemnul aparent în interiorul casei reflectă natura prin placări din lemn de plop, iar împreună cu luminozitatea sa crează un spațiu fermecător.
Casa este alcătuită din materiale naturale (țiglă ceramică, placări naturale, izolație din vată minerală) unde amprenta ecologică este foarte redusă.
Împreună cu luminozitatea pe care o are, simți că faci parte din natură, într-o casă modernă bazată pe tradiții, prin mărimea și ideile sale.