Casă (în) L

Autor(i):
Claudia Ileana Trufaș
Biroul:
citrus studio
Colaboratori:
arh. Daniela Crăciunoiu
arh. Nicolae Petrencu
Localizare:
România, jud. Ilfov, corbeanca
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 350 m2 / Su: 250 m2 / POT: 25 / CUT: 0.36

Comentariul autorului:

Situată într-o suburbie înverzită și urbanizată din nordul Bucureștiului, locuința răspunde nevoilor celor doi beneficiari - o mamă și fiul ei de 11 ani.
Amplasamentul este o parcelă de colț, cu un front de salcâmi spre strada principală. Orientarea casei este atipică, pozitia acesteia pe teren nu caută intimitatea în spatele unor garduri înalte. Curtea generată de geometria în L a casei, se deschide către strada de acces, iar gardul din panouri metalice perforate, nu constituie o bariera vizuală.
Volumetric, construcția se compune dintr-un parter amplu, în formă de L si un corp simplu, rectangular la etaj. Parterul delimiteaza curtea pe două laturi și este aproape în intregime transparent către aceasta. De fapt una din temele principale de proiectare a fost transparența și luminozitatea spațiilor, și astfel s-a ajuns ca suprafețele vitrate sa fie aproape jumătate din totalul închiderilor verticale.
O serie de decupaje adânci în parter, generează câteva curți / buzunare mai intime. Spațiile tehnice și spațiile complementare, se așează în zonele din spate. În contrast, spațiile locuibile se desfășoară și se orientează de-a lungul curții. Zona de zi este dispusă în corpul pe parter, cel mai apropiat de poarta de acces; soclul foarte mic și tamplăria care glisează complet vara, fac ca această zonă să devină parte din grădină.
Zona nocturnă din parter este legată de zona de zi printr-un coridor complet vitrat, care face vizual legătura între grădina cu salcâmi si curtea principală. Dormitoarele din parter sunt amplasate fiecare în propria “cutiuță“.
Întregul parter mizează pe o transparență desăvârșită și pe o comunicare cu grădina și accentuează senzația unor spații dezinhibate, libere în natură.
Etajul este dedicat parțial unei zone de lucru – biblioteca, birou, spatiu media și parțial dormitorului băiețelului. Spațiile de la etaj au o perspectivă diferită către exterior; vitrajele principale de la etaj sunt în extremitățile volumului rectangular și primesc lumina la răsărit și la apus. Biroul este ca un punct de observație spre strada principală liniștită, cu o vedere filtrată de salcămi, către apusurile spectaculoase.
Volumul etajului este acoperit în șarpantă, și finisat cu țiglă ceramică, pentru un plus de izolare.
Preferința clientului către industrial este exprimată în diverse detalii - stalpi și grinzi metalice aparente, inserții metalice în pardoseală, scară interioară.