M35 house with its neighbourhood

Autor(i):
arh. Várday Kinga, arh. Várday Zsolt
Biroul:
4zet architects srl
Colaboratori:
ing. Bartha Szabolcs, ing. Deák Ferenc, ing. Balázs Csaba, ing. Simma Zoltán, foto: arh. Micșa Ovidiu
Localizare:
România, jud. Harghita, Odorheiu Secuiesc
Parametri:
RH: P+M / Sd: 152 m2 / Su: 122 m2 / POT: 23 / CUT: 0.33

Comentariul autorului:

Într-un mediu urban complex (înfundătură cu blocuri de locuințe pe o parte și case construite în anii '60 alături de o grădiniță pe partea cealaltă) pe locul fostei mori de apă de pe Târnava Mare s-a ivit tema de proiectare pentru a (re-)edifica un spațiu existențial pentru o familie "normală" cu doi copii și pentru bunicii ocupând două parcele alăturate.
Conceptul "necesar dar suficent" se regăsește abundent în moștenirea vernaculară locală, apare atât la nivelul organizării spațial-funcționale a "vieții" (termenul tradițional secuiesc pentru gospodărie) cât și la dimensionarea obiectelor construite, utilizarea și reutilizarea materialelor.
Pornind de la aceste premize am căutat sa reinventăm relațiile spațiale din cadrul unei gospodării tradiționale multi-generaționale, respectând totodată regula locală pentru ocuparea parcelelor (tip piaptăn cu alipire pe limita nordică). În prima etapă casa destinată bunicilor a fost eliberată de elementele parazitare și extinsă cu un living la nivelul curtii, ocupând locul excreșcențelor demolate, prezervând astfel curtea și cei doi pomi fructiferi ce dau locului în continuare un "gust" aparte.
În etapa următoare lucrările de transformare au cuprins și parcela vecină, casa aflată în stare structurală iremediabilă a fost dezasamblată (zidărie de cărămidă plină cu liant de argilă) și reclădită în formă de gard zidit și șopron pe limita către grădiniță.
Noua casă tace despre zbuciumul a doi arhitecți-beneficiari, de vorbit însă vorbește prin glasul a doi copii voioși și lătratul vesel al celui de al treilea.
Atât acoperișul înalt cât și prispele formând spații de tranzit dintre interior și exterior sunt moșteniri vernaculare, iar spațiile private iluminate abundent, ascunse între planurile abrupte, redau ceva din atmosfera cortului - senzație agreată de către toți membri de familie.
Mai nerușinoasă către curte și mai reținută către stradă, casa se întoarce cu spațiile diurne către curtea însorită cu părul eliberat dintre construcții gospodărești și platforme betonate ce dă roade din belșug în semn de recunoștință.