Cuibul de lemn - ansamblu de loisir la Râșnov

Autor(i):
Mihai Nuta, Bogdan Ștefan, Ileana Savescu, Ion Soreanu, Emilia Țugui
Biroul:
s.c. ZONA s.r.l.
Colaboratori:
structuri: ICIPE1a
HVAC, sanit.: Katas Concept
electrice,aut.: Amavys Project
foto: Lucian Pârvulescu, Alex Haidamac
dulgherie: maestru Zoly
șef șindrilari: maestru Radu
concept / execuție șemineu: sculptor Petru Alexandru Galai
detalii interior: Roberta Nichifor
Localizare:
România, jud. Brașov, Râșnov
Parametri:
RH: P+1+M / Sd: 2100 m2 / Su: 1750 m2 / POT: 8 / CUT: 1.30 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Ansamblul de Loisir “Cuibul de Lemn” este situat pe malul raului Ghimbasel intr-o zona denumita Glajeriei ce apartine de orasul Rasnov, jud. Brasov. Zona beneficieaza de persepective majore asupra masivului Bucegi si masivului Piatra Craiului. Istoria acestui proiect se desfasoara pe o perioada de cel putin 15 ani calculat de la momentul definirii la nivel de PT pana la momentul deschiderii catre marele public in iulie 2020.
Istoria lui indelungata la nivelul definirii executiei din motive strict financiare este si spatiul alocat experimentelor, a definirii detaliilor in care arhitectura traditionala de sindrila poate raspunde coerent cerintelor unei abordari in modernitate. Sindrila sau sita despre care vorbim aici este singurul model care are calitatea de a fi endemic romanesca cu valoare universala. Sita in 5 straturi cu bot de rata lat , montaj cui ascuns, expunere 66mm, material brad.
Ansamblul este compus din doua corpuri principale : corp A cu functiunea de han si cazare si corp B cu functiunea de Conference, Spa si cazare. Adiacent mai sunt 3 corpuri : corp C cu functiunea de centrala termica si camera angajati, corp D foisor, corp E depozit. La ambele corpuri A si B camerele de la etaj au patul la supanta .
Structura este compusa din elemente din beton in cadru pe partea de camera , confectii metalice pe partea de spatii publice si structuri purate si autonome din lemn. Acestea din urma au o relatie intima cu definirea inchiderii de sita. In imagini regasim momente inedite ale sindrilei : proaspat montata, netratata, baituita cu diverse culori si apoi haina zapezii.
Ar mai fi de amintit semineu din lut realizat de sculptorul Petru Alexandru Galai ce domina spatiul hanului si ne activeaza istoria veche a unor bravi stramosi.