Restaurarea morii de apă Suseni

Autor(i):
LARIX STUDIO / arh. Köllő Miklós, arh. Gál Zoltán
Beneficiar:
Consiliul local Suseni
Colaboratori:
LARIX STUDIO / Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István

specialități: Eurok-D Deák Ferenc
Localizare:
România, jud. Harghita, com. Suseni
Parametri:
Sd: 171 m2

Comentariul autorului:

Cu moartea ultimului morar - care era și proprietarul - aici s-a oprit viața. Când am intrat prima oară în moara, ceasul deșteptător era pe masă, înconjurat de poze de familie și de mobilierul original din cameră. Aparent, un timp oprit, un perfect moment nostalgic. De fapt însă clădirea, atacată de insecte și ulterior de putregai uscat, se afla în pragul colapsului. Din cauza atacului biologic, moara a trebuit demontată piesă cu piesă, șura la fel, după ce piesele au fost numerotate. Nu este un lucru neo-bișnuit, prin zonă multe construcții vechi de lemn așa au fost mutate. Desfacerea s-a făcut cu deosebită grijă, pentru a salva mate-rialul refolosibil fără a-l distruge. Printr-un jurnal de „demontare” a fost fotografiat fiecare pas, orientarea fiecărei piese, cota superioară a fiecări grinzi, tocmai pentru a respecta poziționarea exactă la remontare, până la ultimul detaliu. Păstrarea în aceste condiții a ceea ce se poate, autenticitatea este problema cheie a acestei intervenții reușite până la urmă, în ciuda unei buget redus: 75000 euro.

Intervenția respectă principiile privind păstrarea construcțiilor istorice din lemn, adoptată la a XII-lea Adunare a ICOMOS: în acest sens, demontarea unei construcții din lemn pentru înlocuirea unor piese poate fi considerată o investiție mică. Un releveu din 1994 a păstrat situația anterioară unei intervenții de urgențe de la sfârșitul anilor 1990. Prin proiect am revenit la această situație "inițială". Față de situația inițială, șura nu mai servește pentru agricultură, ci găzduiește diferite evenimente culturale, care pot fi organizate în "spațiul intermediar" oferit de fostul grajd și șura propriu zisă. În acest sens, s-au păstrat cele trei grinzi originale ale tavanului de peste grajd, dar tavanul a fost ridicat pentru a asigura un spațiu adecvat. Noul tavan este susținut de o structură demontabilă. În spațiul șurii s-a păstrat pardoseala din pământ. În afumătoria de odinioară s-a construit un cuptor tradițional, dar cu semnalarea clară că este vorba de o intervenție modernă. Considerăm că modificările nu sunt deranjante, în schimb asigură o viață pentru acest monument, care astfel poate găzdui diferite evenimente , de exemplu coacerea pâinii tradiționale etc. Proiectul este viu, dovadă fiind mobilierul din baloți de paie, improvizat de utilizatori, sau începutul colecției etnografice pornite, sau pur și simplu, "olimpiada populară" recentă.