Capela Sf. Emeric

Autor(i):
LARIX STUDIO / arh. Köllő Miklós, arh. Györfy László-Miklós
Beneficiar:
Consiliul Local Ditrău
Colaboratori:
LARIX STUDIO / Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert /Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István
specialități: inst. Mihálydeák Pál Gábor P.F.A.
Localizare:
România, jud. Harghita, com. Ditrău
Parametri:
Sd: 369 m2

Comentariul autorului:

Proiectul propune, prin mijloace specifice locului, realizarea unei capele cu dimensiuni care să se poată înscrie în țesutul rural. Dimensiunea propriu-zisă a clădirii este cea a unei ș ure din zonă. În această idee este tratată fațada dinspre stradă, cu finisaje de lemn asemănătoare cu cele ale șurilor. Tot din acest motiv, fereastra dinspre stradă este mascată cu șipci, pentru a evita prezența unui gol atipic de mare pentru o "șură". Elementul central al fațadei dinspre curte este "troița", în jurul căreia se poate organiza o slujbă în aer liber cu ocazia hramului. La amenajarea curții au fost evitate, în mod voit, materialele la modă, precum pavele din beton, deși a existat o mare presiune în acest sens. În locul lor au fost folosite câteva lespezi de piatră, trepte din piatră cubică în cadru de scândură de stejar. Rampa pentru persoane cu dizabilități locomotorii a fost realizată din gazon armat cu grilaj raster din plastic.

Accesul în curte se realizează pe sub clopotnița din lemn, îmbrăcată, în exterior, cu șiță. La nivelul ochiului, troița este transparentă - permite capelei să fie văzută din stradă; privită de la nivelul curții, ea se pierde în peisaj. Interiorul este realizat tot din materiale modeste: băncile și pardoseala sunt din lemn. Doar esența acestuia face diferențierea între diferitele zone liturgice. Altarul nu e din marmură ci din calcar.

Valoare de investiție: 950.000 ron.