Grădiniță PITYPANG

Autor(i):
LARIX STUDIO / arh. Köllő Miklós, arh. Györfy László-Miklós
Beneficiar:
Primăria Municipului Gheorgheni
Colaboratori:
LARIX STUDIO / Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István

specialități: Mondoc Bogdan Nicolae P.F.A.
Localizare:
România, jud. Harghita, Gheorgheni
Parametri:
Sd: 783 m2

Comentariul autorului:

Proiectul reabilitează o clădire existentă, parțial abandonată. După intervenție, numărul de grupe de grădiniță s-a dublat de la trei la șase, clădirea adăposteș-te o sală de festivități, birouri etc. Utilizarea podului era inevitabilă, și în acest sens s-a preferat realizarea celui de-al doilea scări în exterior. . S-a formulat idea unei scări transparente, detașate de construcție – pentru a o deranja cât mai puțin. Într-un fel s-a preluat cornișa clădirii existente, reabilitate prin finisajul de șipci care de la această cotă devine din ce în ce mai rară. Structura scării, structura balustrăzii, treptele sunt realizate din metal. „Scheletul de oțel” este ulterior îmbrăcat în lemn, asigurând o transparență oarecare, dar și un joc de lumini când e soarele, văzut atât din interior cât și din exterior. În coaja uniformă a scării s-au tăiat ferestre prin care –văzut din interior- orașul apare ca o pictură.

Arborele existent diluează și mai tare prezența intervenției, iar mesteacănul în creștere va prelua cu timpul rolul arborelui mai bătrân, dacă aceasta va pieri. Datorită vegetației care îl maschează și a „transparenței”, „turnul” se dizolvă, are o prezență discretă în peisajul urban.