Amenajare Piața Mădăraș

Autor(i):
LARIX STUDIO / arh. Köllő Miklós, arh. Györfy László-Miklós
Beneficiar:
Consiliul local Mădăraș
Colaboratori:
LARIX STUDIO / Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin/ arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István

specialități: inst. Mihálydeák Pál Gábor P.F.A.
Localizare:
România, jud. Harghita, Mădăraș
Parametri:
Sd: 127 m2

Comentariul autorului:

Lucrarea de față propune organizarea spațiului pieței agroalimentare ca un loc comunitar de întâlnire și încurajează interesul și încrederea sporite ale oamenilor în produsele locale, tradiționale. Prin tema de proiectare s-a dorit sprijinirea prezenței pe piață producătorilor din zonă. A fost ales locul "pieții" deja existente, de fapt un spațiu situat lângă un canal săpat ca măsură de prevenire a inundațiilor, spațiu fără nicio altă amenajare în afară de pietrișul așternut. Din sit se deschide o panoramă amplă spre munți, respectiv spre sat, acesta din urmă fiind caracterizat prin aglomerarea volumelor simple de acoperișuri geometrice, răsărind dintr-o vegetație abundentă. Ideile de pornire au fost, pe de o parte, tocmai această prezență a acoperișului, iar pe de altă parte, un dans popular din zonă rămas din evul mediu, asemănător horei, în care dansatorii se sprijină oarecum unii pe ceilalți. Exact așa cum ar trebui să facă și producătorii locali dacă doresc să pătrundă și să se afirme pe piață. Ca trimitere la trecut - în perioada interbelică existând aici o cooperativă a producătorilor, celebra asociație "Hangya" - și din dorința de a utiliza cât mai multe materiale locale - în ideea de a încuraja cumpărarea produselor autohtone - am utilizat într-o proporție covârșitoare scânduri, șipci, grinzi produse în sat, piatră de râu sau extrasă din cariera satului. Manopera este de asemenea locală, construcția fiind realizată de gospodărirea comunală.

Dincolo de funcția propriu-zisă, în mijlocul pieții s-a amenajat - în jurul unei fântâni - o bancă rotundă, amplasată la o cotă inferioară față de cota +/-00 a pieții. Poziționarea în cerc a acestui loc pentru discuții contribuie la crearea contactelor interumane, evident dacă mai multă lume se așază aici. În această idee s-a ales un iluminat de noapte adecvat, care să facă posibilă utilizarea spațiului și ca loc de întâlnire. Nu în ultimul rând s-a avut în vedere situarea locului pe malul apei. Din păcate, cu ocazia unor lucrări de prevenire a inundațiilor, albia pârâului Mădăraș a fost aproape complet betonată, devenind un zid vertical, fără a permite accesul la apă. Proiectul - în faza a doua - propune lărgirea albiei în dreptul pieții și realizarea unui mic amfiteatru orientat spre cursul de apă, care să permită coborârea la nivelul acestuia, precum și organizarea unor mici evenimente, având pârâul în fundal. Fiind realizat cu fonduri LEADER - și deci având la dispoziție termene scurte - proiectul a fost defalcat în două faze, pentru a se evita blocarea obținerii finanțării din cauza procedurilor anevoioase de acordare a avizelor de la ape. Primăria nu a renunțat la etapa a doua; în prezent așteaptă noile sesiuni de finanțare la care să poată depune continuarea proiectului. Valoare de investiție: 65000 euro.