Dreptul la peisaj

Autor(i):
Emese Burista
Îndrumători:
Îndrumător științific: Ș.L.DR.ARH.ADRIANA MĂGERUȘAN
Consultant de rezistență: DR.ING.KIRIZSÁN IMOLA
Universitatea:
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbansim
Localizare:
România
Parametri:
RH: P/ P+4 (Turn) / Sd: 4085 m2 / POT: 4 / CUT: 0.06

Comentariul autorului:

Omul si peisajul
„reinvestire într-un fel de„ comunitarism ”, de„ spatii publice ”Aristotelice.” (Strecker, 2016)
În statiunea Harghita Bai, fosta mina de caolin este închisa si partial demolata din 2006. Ruinele miniere din trecut sunt poveri ecologice astazi, dar reprezinta elemente cheie în proiect.
Proiectarea încearca sa contribuie la peisajul natural al statiunii în timp ce urureaza povara de mediu a trecutului sau minier, dar luând masuri atente pentru a nu pierde trecutul în acest proces, susținând comunitatea stațiunii alcătuită din turiști, sportivi, localnici și artiști.
Localitatea a fost o stațiune de la început, s-a dezvoltat bazat pe apele minerale și mofete, a fost folosit ca un sanatoriu pentru soldații maghiarii, iar mai târziu, a fost dezvoltat domeniul schiabil. Exploatarea minieră a început în anii ’50 și continuat până la începutul anilor 2000.
Motivația alegerii temei are la bază trei aspecte:
1. Situația este critică la depozitul de steril la fostă mină de caolin, unde există amenințarea unei „catastrofe ecologice cu consecințe severe”. Siturile trebuie să găsească o funcțiune și un proprietar cât mai curând. Momentan nu există interes pentru aceste situri.
2. · În schimb, interesul e incredibil de mare pentru stațiune, iar capacitatea funcțiunilor oferite de aceasta este insuficientă. Stațiunea este dependentă de mărimea stratului de zăpadă, care de fapt devine într-un fel sursa de venit. În afara sezonului de iarnă oferă puține activități. Din punctul asta de vedere creează un deficit în sursa de venit al afacerilor locale.
3. · PUZ-ul Munții Harghitei propune un sistem, conectat cu domeniul schiabil, cu trasee de drumeție și cu trasee pentru bicicliști care ar atrage un nou flux de turiști. Propun un sistem de specializare, în care, fiecare stațiune ar avea o specialitate, astfel Harghita Băi ar căpăta mai ales datorită fostei mine prin reutilizarea siturilor sale, un caracter cultural recreativ.
Ghidul de interventie este de a lucra cu situl în prima instanta ca client si, în al doilea rând, ca material. Aceasta înseamna de a lucra cu un sit care a suferit o activitate antropica intensa, dar în loc sa cosmetizeze, a evalua ramasitele si a reutiliza cât mai mult posibil.
Proiectul pune, de asemenea, la îndoiala ce ar trebui sa faca un cetatean daca peisajul cu care se identifica este amenintat si încearca sa creeze un posibil rezultat diferit de ceea ce pare sa fie astazi.