Floating Island: scena vieții urbane și frontul la apă în Nisa

Autor(i):
arh. Cătălina Vasile
Îndrumători:
Prof.Dr.Arh. Dorin ŞTEFAN
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+6E / Sd: 20000 m2 / Su: 18000 m2

Comentariul autorului:

Floating Island: Scena vieții urbane și frontul la apă în Nisa

Riviera franceză sau Côte d’Azur este un reper mental arhicunoscut.
Prin estetica orașelor sale costiere, cultura și statutul financiar, albastrul cerului și al mării Mediterane, dar și clima blândă protejată de Munții Alpi, această parte a sud-estului Franței este o destinație unică. Datând încă din Antichitate, aceste orașe conțin un palimpsest al patrimoniului arhitectural și urbanistic, sedimentat de-a lungul secolelor într-un proces de continuitate și discontinuitate, de decădere și înflorire.
Poate unul dintre cele mai importante și cunoscute orașe ale rivierei franceze este Nisa. Orașul- port se caracterizează prin poziționarea sa în Baie des Anges ( Golful Îngerilor) de-a lungul coastei franceze, o structură urbanistică formată în cea mai mare parte în secolul al XIX- lea, un front- reper la apă a cărui Promenade des Anglais reprezintă imaginea orașului, cartea de vizită. Fondul construit al Promenade des Anglais conține clădiri- reper armonizate prin arhitectura și funcțiunea lor, acompaniate de o vegetație exotică și o dispunere controlată urbanistic și compozițional.

De ce însă tema se referă la Nisa și la ideea de floating island?
Conceptul de insulă plutitoare este unul speculat încă din scrierile biblice, unde Arca lui Noe devine ,,scena” naufragiului și a salvării de la potop. Fiind un concept abordat și în literatura lui Jules Verne, în teoriile lui Le Corbusier și proiectele lui Rem Koolhaas, dar mai ales în pictură , se poate defini ca o metaforă a unui dispozitiv social dinamic, care prin complexitatea lui își depășeste limita și devine scenă a explorării lumii, a salvării, o insulă mișcătoare ce se alătură celorlalte insule .

În contextul contemporan al expunerii orașelor costiere la schimbările climatice, riscurile pun în discuție schimbarea paradigmei în proiectarea orașelor. Acestea trebuie să devină niște dispozitive urbane care să funcționeze după valori sociale, economice și politice actuale, glocale . O dezvoltare urbană bazată pe ecologie, tehnologie și principii moderne de estetică urbană conturează un scenariu strategic în contextul poluării, al urbanizării rapide și al hazardului. Propunerea unei insule plutitoare - de altfel concept arhitectural binecunoscut - încearcă să fie un posibil răspuns la noua structură a orașului Nisa; un catalizator socio-economic care să pună în discuție conceptul sustenabilității ca măsură anticipativă în cazul densificării orașului, al situațiilor de urgență, al salvării în contextul riscurilor climatice, al importanței frontului la apă și al eventualității construirii unei insule pe mare.
Pornind de la calitățile specifice ale Nisei (locație geografică privilegiată (Coasta de Azur), cultură urbană moștenită), alături de necesitatea de regândire și restabilire a unei noi strategii turistice la Nisa, propunerea unui atractor ca un nou milieu social poate conduce la un scenariu evolutiv al orașului.
Fiind un oraș-parc și în care loisir-ul primează, Nisa a dezvoltat în țesutul urban spații ce alimentează aceste funcții: cuplul vilă-grădină, parcuri, axe comerciale, portul Lympia, strada Ponchettes, Piața Saleya, Piața Garibaldi, Piața Massena, și mai ales faleza orașului- Promenade des Anglais. Această promenadă, punct de reper și interes în harta mentală a turistului, are calitatea de a borda orașul pe toată lungimea acestuia, fiind practic limita dintre frontul spre mare și plajă. Limită relativ naturală, această promenadă care adună tot influxul de turiști al orașului cât și localnici, devine o zonă a riscului (bioclimatic, antropic). Pe lângă acest aspect, Nisa se confruntă și cu densificarea urbană rapidă, ca efect al turismului de masă, acțiune ce se desfășoară într-un perimetru inflexibil din punct de vedere geografic.
Ca măsură preventivă a expunerii la aceste riscuri și efecte ale turismului și ale schimbărilor climatice, Nisa a prevăzut o strategie de dezvoltare care să îi ofere titlul de oraș verde al Mediteranei. Conform PADD (Proiect de amenajare și de dezvoltare durabilă), strategia are la bază 4 teme fondatoare:
1. Prezervarea și valorizarea unui peisaj și a unui environment exemplare (prezervarea și valorificarea patrimoniului construit, peisager și natural, garantarea calității mediului),
2. Socializarea și locuirea împreună (Prezervarea și valorificarea patrimoniului construit, peisager și natural; lupta împotriva extinderii urbane, favorizarea proximității și a convivialității),
3. Îmbunătățirea infrastructurii și abordarea unor alte tipuri de deplasare (redefinirea unei politici ambițioase a deplasării; optimizarea infrastructurii teritoriale),
4. Afirmarea Nisei ca metropolă internațională (transformarea Nisei într-un oraș internațional din inima bazinului mediteranean; transformarea Nisei într-un model de planificare și dezvoltare economice) .
Prin urmare, având ca fundamente relația țărm – mare, ipostazele mării, turismul litoral, spectacolul social în viața urbană a Nisei, riscurile bioclimatice, și desigur tranziția obiectului de arhitectură ca exponat, la dispozitiv ca factor salvator într-un scenariu prospectiv, insula flotantă are versatilitatea de a interveni și de a acționa din exteriorul perimetrului urban.
PROGRAM
Floating Island va fi pentru Nisa o reinterpetare a AGOREI. Va fi un spațiu public ce va însuși o versatilitate a activităților, cât și a mișcării. Fiind structurată pe 4 layere: mare, plajă, Promenade des Anglais, aer; va funcționa ca o succesiune de spații diferite, o incursiune în universul istoriei locale, un decor pentru jocul orașului cât și al inserțiilor artistice. Plecând de la arta promenadei și glamour-ul autohton, propunerea arhitecturală va cuprinde un asamblaj de 6 construcții distincte ca extensie a dezvoltării parcului urban Paillon și ca susținere a spiritului francez.
ACCESIBILITATE
Fiind în proximitatea plajei și a renumitei faleze Promenade des Anglais, clădirea va dispune de mai multe tipuri de acces; acces de pe plajă prin pasarelă exterioară din 2 locuri diferite, acces de pe apă prin mini-debarcader și pilele ce ascund accese în clădire, acces de la nivelul falezei pe acoperișul clădirii care devine piață-loc de întâlnire și contemplare., admirare a spectacolului mării. Va exista un acces pietonal ce devine carosabil în situațiile extreme sau de servicii.
STRUCTURA
Clădire flotantă pe malul mării Mediterane, nefiind limitată de POT și CUT, acest spațiu devine un loc al structurii prin simpla poziționare și însușire a unui scenariu prospectiv. Mai mult, din posibilitatea de a fi o extensie a spațiului verde al orașului pe apă, necesită o gândire în vederea unei dezvoltări durabile.
Noua strategie a Nisei pentru secolul XXI s-ar putea baza pe prioritizarea alegerilor conforme cu statusul bioclimatic, economic, cultural și social al orașului. Trecând de la o stațiune aristocratică la o stațiune de litoral cu turism de masă, Nisa necesită o nouă vocație turistică, versatilă, pentru a satisface cerințele actuale ale turismului și de loisir ale societății post-industriale. Pe lângă aceasta, restructurarea modelului de dezvoltarea urbană poate deveni un prim pas spre dezvoltarea sustenabilă, conformă cu noile tendințe ale orașelor verzi.
Datorită locației geografice privilegiate și a unei moșteniri istorice originale, Nisa poate pretinde să devină un model de Eden turistic modern, după ce a fost unul dintre cele mai frumoase refugii mediteraneene pentru generații întregi de turiști.