Proiectul „Gondola” revizitat

Autor(i):
Laura Covaci
Îndrumători:
conf. dr. arh. Ștefan Simion, asist. dr. arh. Emil Burbea-Milescu, drd. arh. Cristian Borcan, lect. dr. arh. Irina Tulbure-Moldovan
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+4 / Sd: 8000 m2 / Su: 7200 m2 / POT: 35 / CUT: 1.50

Comentariul autorului:

Proiectul își propune revitalizarea stației de capăt a telegondolei din Piatra-Neamț, situată la nordul orașului, pe platoul muntelui Cozla. Premisa intervenției este o reevaluare a rolului unei infrastructuri de anvergură într-un oraș de dimensiune medie prin cazul particular al telegondolei din Piatra-Neamț. În jurul anului 2008, administrația locală inițiază un set de proiecte cu o finalitate clar formulată, aceea de a valorifica potențialul turistic al orașului. Printre acestea, este propusă o bază turistică pe platoul Cozla care include: pârtii de schi, o stație de telescaun, dotări de alimentație publică și, nu în ultimul rând, instalația telegondolei care face legătura dintre gara orașului și platoul muntelui.
Totuși, propunerile din acea perioadă apar în urma unor decizii de circumstanță, demonstrând o insuficientă fundamentare în contextul existent. Acest fapt este confirmat de declinul general al amplasamentului chiar înainte de finalizarea lucrărilor din 2008: deși telegondola a devenit parte din identitatea orașului pentru locuitori și turiști deopotrivă, stația de capăt de pe platoul Cozla se află într-o stare avansată de degradare la momentul actual, cu atât mai mult cu cât situl este dominat de șantierul abandonat al unei clădiri de birouri cu șase niveluri, parte a proiectului inițial din 2008.
Proiectul de diplomă urmărește ameliorarea situației existente, speculând potențialul cultural al sitului prin valorificarea rezervației paleontologice din apropiere: începând cu anul 1880, pe platoul Cozla au fost făcute descoperiri succesive de pești fosili oligoceni, ajungându-se la o colecție de 600 de exemplare care a devenit recunoscută la nivel internațional. Totuși, aceasta se află din anii 1960 în îngrijirea Muzeului de Științe Naturale din oraș, o clădire de dimensiuni reduse care oferă condiții de expunere nepotrivite potențialului curatorial al colecției.
Prin urmare, se justifică relocarea colecției de pești fosili înapoi la locul lor original de pe platoul Cozla, într-un muzeu paleontologic care înglobează stația telegondolei și reabilitează clădirea abandonată de pe sit. Astfel, proiectul oferă premisa valorificării atât a colecției paleontologice, cât și a infrastructurii în ansamblul său, oferind un punct de interes pe platoul Cozla care să fie pe măsura importanței locului pentru oraș.
Dincolo de considerente de ordin funcțional, miza mai largă a proiectului este de a stabili un nou raport între amplasament și peisajul înconjurător. Propunerea este structurată în jurul dominanței cadrului natural: prezența permanentă a munților este speculată în propunere prin introducerea unui amfiteatru descoperit orientat către sud, est și vest. Clădirea, în ansamblul său, joacă rolul de soclu de pe care poate fi observat peisajul local și reperele construite, în mod particular zona centrală formată din nucleul medieval și Centrul Civic. Dintr-un obiect care trebuie depășit, peisajul devine acum subiectul unei noi narațiuni spațiale.