Tzuby's Land - Complex de terapie și recuperare pentru copii. Breaza, Prahova

Autor(i):
student arhitect Estera Crismariu
Îndrumători:
dr. arh. Marina-Eugenia Mihăilă
dr. arh. Radu SFINTEŞ
Asociația Tzuby's Kids
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

CONTEXT:
Din cauza mediului la care copiii sunt expuși din ce în ce mai mult (ecrane, digitalizare, socializare virtuală / enclavizare socială), apar tulburări de procesare senzorială în comportamentului copiilor, corelate cu alte tulburări din spectrul autist, chiar dacă aceștia se nasc sănătoși. Majoritatea părinților înlocuiesc cu dispozitive digitale timpul petrecut cu copilul și ajung să identifice în copiii lor simptomatologie specifică spectrului autist. Astfel, termenul de “autism virtual” a fost deja introdus ca diagnostic iar incidența este în creștere de la un an la altul. Pe lângă “autismul virtual”, un alt factor declanșator al problemelor de procesare senzorială la copii sunt traumele emoționale. Gama este variată, începând cu formele severe (abuz, abandon) până la forme social acceptate (lipsa unui atașament sănătos și dezechilibre psiho-afective ale copiilor față de părinți, divorț, deces al unor persoane apropiate copiilor).
Asociația „Tzuby’s Kids” are în desfășurare proiecte de terapie prin artă și joc pentru copiii care au suferit abuz, neglijare severă, abandon. Pe lângă implicarea directă în recuperarea dezechilibrelor psiho-emoționale și a tulburărilor de procesare senzorială, activitățile Tzuby’s Kids se orientează spre integrarea copiilor în familii: promovarea adopției și a plasamentului familial, o Academie de Training pentru instruirea competentă a copiilor cu istoric de traumă, consiliere psihologică și juridică pentru familiile care doresc să adopte sau să ia copii în plasament, grupuri de suport pentru părinți adoptivi, intervenții terapeutice pentru copii cu istoric de traumă.


ARGUMENT
Arhitectura pentru copii în sine constituie un fenomen complex, pluri-dimensional iar latura tereputica a acesteia introduce un subiect ce trebuie abordat cu sensibilitate. Programul de arhitectura ce s-a dezvoltat în urma cercetarii teoretice și a studiilor de caz efectuate, este acela de CENTRU DE TERAPIE SI RECUPERARE PENTRU COPII .

Un complex terapeutic, atât pentru activități destinate copiilor cât și a îmbunătățirii relației părinte copil, pe lângă faptul că acoperă terapii pentru procesarea tuturor celor șase simțuri, îmbunătățește capacitatea copiilor de relaționare, de concentrare, contribuie la creșterea imunității și a dezvoltării neuro-cerebrale. Pe lânga tratamentul necesar copiilor complexul poate dezvolta spații ce împlinesc si acțiunea de joc si oferă un timp de relaxare familiilor ce vin.

OBIECTIVE
Acest complex cu program de tabăra ar îngloba o serie de spații multifuncționale ce ar oferi un beneficiu nu doar unei categorii nișate, ci ar avea și un factor de afacere pentru a susține autofinanțarea complexului pe tot parcursul anului, dar și a asociației. Acesta ar fi deschis tuturor familiilor ce își doresc să își îmbunătățească relația părinte-copil și doresc să se implice activ în dezvoltarea copilului prin terapii alternative de joc.

Tzuby’s Land va deveni locul în care copiii învață să proceseze senzorial lumea din jurul lor, alături de părinți, care iau parte la acest proces.