Fundația Casei Regale. Centru pentru conștientizarea valorilor și patrimoniului regal autohton

Autor(i):
Ekaterina Maria Știfiuc
Îndrumători:
Ș. L. Dr. Arh. Răzvan-Mircea Nica
Universitatea:
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” Iași
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+2 (h max= 12 m) / Sd: 8750 m2 / Su: 7375 m2 / POT: 40 / CUT: 0.85

Comentariul autorului:

Fundația Casei Regale reprezintă întoarcerea la valorile Familiei Regale prin reintegrare socială, ajutor intergenerațional, susținerea talentelor, păstrarea patrimoniului regal. Acestea sunt traduse prin zonele publice, cea de concerte și întruniri, de documentare și expoziție și a celor pentru grupurile țintă din cadrul a două proiecte ale fundației.
Amplasamentul se află pe Șoseaua Kiseleff, între Palatul Elisabeta și Piațeta Regelui, completând un parcurs simbolic al regalității autohtone. Particularitatea sitului este Casa Miclescu care se degradează progresiv.
Concret, proiectul surprinde articularea Casei cu volumele noi la nivelul demisolului printr-o dală generată în jurul curții interioare (cota -4.00) și deschisă către o curte de acces (cota -2.00), exprimând concepte cu tente aristocratice: centralitatea și axialitatea. Simbolic, ideea compozițională se dezvoltă în jurul descrierii unei succesiuni de încăperi din Palatul Eastwell, locul copilăriei Reginei Maria.
Privind integrarea în sit, extinderea este introdusă în a doua jumătate a acestuia, fiind retrasă față de Casa Miclescu fără a pierde relaționarea cu aceasta. Volumul din față se raportează la aliniamentul stradal ajutând la individualizarea monumentului. Bara din spate este perpendiculară pe axa compozițională și are rol de barieră vizuală pentru perspectivele de la nivelul ochiului spre clădirile înalte din spatele sitului.
Accesul este direcționat din zona mediană a laturii de la bulevard într-un spațiu de distribuție spre trei subzone ierarhizate: curtea de la -2.00 (acces principal marcat clasic de volumul înalt); zona de pe dală (acces independent pentru funcțiunile aflate în bară); zona pietonală (parcurs în jurul Casei Miclescu direcționat prin indecși).
Funcțional, dala cuprinde zona publică prin prezența auditoriumului și a zonei de documentare, volumul prismatic (expoziția temporară) reprezintă corespondentul Casei Miclescu (expoziția permanentă), iar bara cuprinde zona de ateliere.
Intervențiile asupra Casei sunt: alipirea parțială a extinderii; îndepărtarea pereților nestructurali, facilitând spațiul expozițional; îndepărtarea unor planșee pentru introducerea nodurilor de circulație; dublarea structurii atelierului cu una metalică (podea vitrată pentru luminarea indirectă a demisolului, cursivă la etajul 1).
Particularitatea fațadelor este sistemul de fațadă dublă propus: module cu secțiune triunghiulară cu sticlă sablată albă încheiate la partea inferioară cu o tablă antracit pe suportul peretelui cortină (sticlă clară). Această soluție exprimă simplitatea dată de trimiterea la crinii albi preferați de Regina Maria prin culoare și la aliura șindrilei tradiționale, completată de prețiozitatea sugerată de la depărtare, prin estomparea aspectului unei rețele de module.
Așadar, proiectul exprimă intervenții subtile asupra Casei Miclescu, apropiindu-l de spiritul Familiei Regale, deoarece clădirea de pe sit, abordarea și detaliile reprezintă pecetea caracterului regal.