Comentariul autorului:
Arta este un fenomen care naște și aduce împreună comunități, dincolo de barierele ridicate de vârstă, rasă, sex sau statut social. Aceasta este un prilej de cunoaștere, de perfecționare, de critică, admirație dar și de afirmare, mai ales în cazul persoanelor tinere. Astfel, pe măsură ce educația, precum și modul de manifestare al actului cultural evoluează, este nevoie de spații care să lase arta în toate formele ei să comunice prin intermediul dialogului creator-privitor.
Centrul de artă experimentală și industrie creativă își propune, prin plasarea în contextul dat să devină un punct de convergență al culturii și educației, dualitate care acoperă atât caracterul temei de proiectare și implicit al ansamblului, cât și concepția urbanistică și funcțională.
Acesta este situat în Timișoara, în districtul Tipografilor, înafara inelului format de țesutul urban compact al centrului vechi și alături de Facultatea de Arte și Design din cadrul U.V.T.
Din punct de vedere urbanistic, în urma unei analize minuțioase s-au stabilit diferite repere ce se materializează în axe de compoziție urbane date de fronturile clădirilor existente dar și de configurația planimetrică a țesuturilor urbane adiacente, urmând ca mai apoi acestea să se regăsească în planul de situație. S-au luat în considerare reperele existente, astfel încât compoziția volumetrica să realizeze un contrast de formă cu vecinătățile, dar în același timp să fie integrat discret.
Pentru conservarea identității specifică unei zone cu importanță culturală ridicată, s-a păstrat fațada vechii popote militare din cadrul Cazarmei Nandor, iar pentru intervenția nouă s-a folosit o fațadă dublă compusă din perete cortină și panouri de metal perforat cu goluri de diferite densități, urmărindu-se o permeabilitate vizuală difuză atât din interior cât și din exterior. Acest lucru asigură și un contrast vizual, integrându-se vizual în tema aleasă.
Din punct de vedere funcțional, s-a mers pe o compartimentare dictată de aceea a vecinătăților, plasând spații dedicate educației orientate către facultate și viitorul campus, iar spațiile publice de galerie și spectacol sunt orientate către fronturile de la strada Oituz și către intersecția Punctelor Cardinale.
Spațiul interior a fost gândit astfel încât să fie ușor de perceput, cu un semi-nivel dominant care face tranziția din spațiul de primire în cele adiacente si ajută atât la orientarea în cadrul ansamblului, cât și o comunicare coerentă între spații.
Parterul este spațiul cel mai întins ca amprentă, pe unde accesul se face la cota -1.50 la un spațiu de primire și distribuție, după care acesta se bifurcă către nodurile centrale de circulație care urcă la cele două corpuri separate, corpul de galerii și spectacol precum corpul cu ateliere de creație artistică.
Corpul de galerie are o funcțiune duală, el înglobează pe parter funcțiuni dedicate publicului larg, precum expoziția permanentă, alimentație publica, dar are si accese secundare pentru zona de spectacol și de conferințe. La etaj, avem accese dedicate galeriei și unei zone comerciale.
Corpul de educație este orientat radial în jurul nodului central și acesta conține ateliere de creație artistică, grupate pe tematici: creație digitală și creație uzuală.