Patrulei

Autor(i):
arh. Dragos Scurtulescu
arh. Raluca Scurtulescu
arh. Iulia Radion
arh. Alina Ionescu
Biroul:
Studio 3+
Colaboratori:
Text: Cosmin Caciuc
Fotografii: Vlad Petri, Radu Gospodinov
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+2E+M / Sd: 424 m2 / Su: 340 m2 / POT: 56 / CUT: 2.20

Comentariul autorului:

Locuirea verticală durabilă cu amintiri interbelice

Insula urbană formată din străzile Călărași, Delea Veche și Popa Nan reflectă complexitatea tipică a țesutului construit din zona centrală a orașului, cu un specific balcanic: volumetrii și funcțiuni eterogene, aspecte vizuale contrastante, alături de bogăția relației dintre case și curțile lor. Forma și mai ales mărimea insulei urbane au impus realizarea unei mici străzi înfundate, cu ramificații ulterioare, precum Intrarea Patrulei, pentru accesul la loturile neregulate și complicate din interiorul acestui perimetru. Amplasamentul proiectului realizat de echipa Studio3plus se află într-o astfel de situație, la numărul 6. Blocul interbelic existent cu 3 niveluri și mansardă, asupra căruia s-a desfășurat intervenția de renovare, ocupă parcela de 189 mp în formă de „L” într-o configurație similară rezultată din retrageri, cu o alipire la calcan pe latura de sud, dar fără alte clădiri învecinate alipite aici, pe o amprentă la sol de doar 106 mp.

Intensificarea spațiilor de tranziție și reorganizarea funcțională

Clădirea a fost profund alterată de intervențiile improvizate ale foștilor proprietari, mai ales în zona mansardei. Intervenția coordonată de biroul Studio3plus a vizat consolidarea, recompartimentarea, remodelarea fațadei, dotarea cu un lift atașat scării principale pe amprenta existentă a clădirii și inserția de balcoane deschise. Programul coagulează ideea unei locuințe cu noi valențe, adaptate la o abordare diferențiată și flexibilă asupra funcționalității. Vitrajele mari aduc un aport de luminozitate în camere și întăresc legătura acestora cu exteriorul dens construit, contrastant, dar plin de caracter. Spre vest, imaginea stejarului secular este pusă în valoare, iar la nord, zona de zi a parterului cu bucătăria beneficiază de o terasă proprie în curtea interioară. Camera de zi nu este lipsită de accesul la o mică zonă verde spre vest, percepută de la locul de luat masa. Un brad columnar plantat în fața volumului vertical al liftlui, lângă intrare, devine un simbol al curții și al dezvoltării verticale a casei, ca în alte exemplele moderniste din zona centrală a Bucureștiului. Noile lucarne amplifică referințele arhetipale la cel de al treilea etaj, iar la etajele 1 și 2, câte un balcon de 4 mp adăugat camerelor de zi produce un important spațiu de tranziție către exterior, cu vedere la curtea de intrare și stejarul maiestuos.
Refuncționalizarea spațiilor a implicat o serie de intervenții majore la interior, pe trei registre. Primul dintre acestea vizează apartamentul principal care ocupă demisolul (zona tehnică cu o curte de lumină), parterul (zona de zi) și primul etaj (zona de noapte), cu acces la curtea interioară privată dinspre nord. Următoarele două registre se referă la cele două apartamente individuale de la etajele superioare, cu câte 3 camere fiecare (cameră de zi și două dormitoare), accesate prin scara principală cu lift, din vestibulul de la parter. Toate cele trei apartamente sunt gândite în scenariul unei locuințe pentru o singură familie care poate lucra de acasă (etajul 3 devenind birou în acest caz) și care care oferă spații independente pentru părinți și copii.

Înveliș durabil și detaliere atentă

Intervenția asupra clădirii existente a presupus, pe lângă consolidarea structurală, o remodelare a fațadelor și o amenajare cu un limbaj unitar, exprimat prin preocuparea pentru cele mai mici detalii și o interpretare minimalistă. Înlocuirea tencuielii degradate de la exterior cu un placaj de cărămidă aparentă face o trimitere la exemple interbelice care folosesc acest material cu o mare durabilitate și expresivitate vizuală. Tabla fălțuită învelește acoperișul și volumul vertical al liftului cu scara principală, iar placările metalice ornamentale de aceeași culoare, croite în mod personalizat, evidențiază discret cadrul noilor ferestre și delicata copertină de la intrare, într-o manieră contemporană.
Interesul pentru o anvelopantă realizată din materiale capabile să reziste cât mai mult în timp, să îmbătrânească frumos și să exprime sensibilitatea asupra contextului eterogen bucureștean, vine în prelugirea unei preocupări pentru adăugarea de materiale naturale și la interior. Alte elemente cu concept de design completează imaginea elaborată a desfășuratelor interioare caracterizate de o certă prețiozitate a suprafețelor și detaliilor. Scara interioară principală, extinsă și restaurată, este elementul care transmite cel mai puternic caracterul istoric al casei: modernismul ca episod al trecutului care acum este reamintit, revalorificat, reinterpetat.