Imobil de apartamente pe strada Calderon

Autor(i):
Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Valentina Tigâră, Elena Zară, Mihail Filipenco, Cristina Budan, Oana Codru
Biroul:
ADNBA
Colaboratori:
Popp și Asociații - structură; General Instal Comp și Alma Instal - instalații
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+3E+4ED(retras) / Sd: 1373 m2 / Su: 893 m2 / POT: 65 / CUT: 3.25 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Imobilul din strada Calderon adăpostește patru apartamente cochete și un spațiu flexibil la parter, care indiferent de funcțiunea pe care o găzduiește, permite deschiderea lui și a curții din spate către public.
Configurarea imobilului urmărește înțelegerea și respectarea nivelului arhitectural al zonei, căutarea unui anume caracter, căruia îi sunt specifice sobrietatea și reținerea, încercând să ocupe un loc elegant, fără să epateze, în fața parcului Grădina Icoanei și în vecinătatea caselor lângă care se așază.
Amplasat într-un front continuu, imobilul se retrage ușor de la aliniament permițând în acest mod o mai bună deschidere a străzii către Piața G. M. Cantacuzino și un largo al traseului pietonal. Totodată, retragerea pune în evidență eleganța fațadei vecine.
Încăperile au ferestre adânci pentru o filtrare succesivă a legăturii dintre spațiul interior către cel exterior. Parcursul dinspre spațiul public spre fiecare apartament este secvențial, marcat de schimbări ale materialității.