Comentariul autorului:
Titlul descrie cele trei etape de dezvoltare al proiectului:
1. Variații de debitare a pietrei, a extragerii. Proces prin care se creează spații și se obține materie primă: gresia naturală.
2. Variație de debit. Spațiile rezultate de la malul râului, datorită modului de extragere în trepte, extind zona inundabilă și crează o legătură între om și apă.
3. Variații de „beat”. Calitatea acustică a spațiilor rezultate și proprietatea pietrei de a emite sunete sunt motive pentru dezvoltarea unei funcțiuni de experimentare sonoră.
La nivel macro proiectul are în vedere revitalizarea frontului la apă pentru a crea o legătură între oraș și apă, legătură pierdută din cauza zonelor industriale de la malul râului care în prezent sunt zone abandonate sau în curs de degradare. Deschiderea către apă este importantă pentru oraș și poate fi făcută prin transformarea acestor zone dezafectate în funcțiuni publice dispuse în lungul râului și legate între ele de un parc.
La nivel micro proiectul este concentrat pe zona adiacentă mănăstirii Răducanu, aflată pe o terasă de gresie, în punctul de inflexiune a râului unde acesta devine mai agresiv și își schimbă sunetul. Cu o elevație de 10 metri față de apă, situl beneficiază de o priveliște în straturi: apa, parcul, gruparea de case, dealul Măgura și cerul.
Este propusă deschiderea incintei ansamblului către oraș, fiind spațiul intermediar către apă. Un mix de funcțiuni care să păstreze animat spațiul public în toate momentele anului.
Clădirea fostei schele de foraj va deveni muzeul resurselor subterane din Târgu Ocna, anexa existentă va fi transformată în cafenea și gift shop al muzeului.
Intervențiile propuse găzduiesc extensia muzeului pentru instalații interactive și un pavilion deschis. Două structuri metalice ușoare, albe, în contrast cu masivitatea clădirilor existente. În interiorul terasei de gresie, prin extragerea materiei prime rezultă spații dedicate atelierelor de sculptură și de experimente sonore, deschise către apă.