Înapoi la Terra Mater. Reconversia fostei maternități în primărie în orașul Drobeta-Turnu Severin

Autor(i):
Stud. Badea Beatrice-Gabriela
Îndrumători:
Prof. Dr. Haytham Zeki
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Ideea proiectului a luat naștere în contextul seriei de proteste desfășurate în Piața Victoriei a capitalei României, unde încercarea oamenilor de a stabili un dialog cu reprezentanții politici în lipsa spațiului public caracteristic a devenit prilej pentru lansarea discuției despre calitatea spațiului politic.
Abordând problematica spațiului reprezentativ politic la nivel local, în orașul de provincie Drobeta-Turnu Severin, propunerea arhitecturală pentru sediul primăriei caută să ofere un model principiar al relației dintre omul politic (cetățeanul) și politician (reprezentantul politic).
Ca urmare a unei serii de evenimente vitrege, începând cu demolarea primăriei istorice la ordinul conducătorului României Socialiste, în urma unei vizite, și culminând cu reconstrucția clădirii în unghi de 180 de grade față de curtea de primire originară, actuala clădire a primăriei este delimitată exclusiv de țesut stradal. Mai mult decât atât, clădirea se află în proprietatea Consiliului Județean, fapt ce a condus la obligativitatea achitării chiriei de către Consiliul Local pentru desfășurarea activității primăriei, de la finalizarea construcției până în prezent.
Întrucât includerea spațiului public în ecuația noului sediu al primăriei devine un factor crucial în restabilirea raportului dintre cetățean și reprezentanții politici, amplasarea ei în Grădina Publică a orașului devine un gest firesc. Fosta clădire a maternității este, de fapt, un monument de categoria B proiectat de arhitectul Ioan Berindey în 1936 pentru lanțul hotelier Ritz, a cărui deschidere către Dunare i-a adus numele de “Hotel Belvedere” - supranumit “Hotelul din Grădina Publică”.
În ciuda istoricului tumultuos al edificiului surprins de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, care a dus la conversia hotelului în spital de campanie și, ulterior, în maternitate, prezența spațiului public și-a păstrat amprenta asupra numelui său: “Hotelul din Grădina Publică” a devenit, în 1939, “Spitalul din Grădina Publică”, iar din 1946 până în 2014, “Maternitatea din Grădina Publică”. În prezent, clădirea este abandonată și este propusă încă din anul 2000 pentru a deveni sediul primăriei locale.