Piața Cotroceni

Autor(i):
arh. Elena Ștefănescu, arh. Andrei Ștefănescu, arh. Oana Constantinescu, arh. Anca Neculoiu
Biroul:
Studio ae - arhitecture & evolution (Atelier SEA SRL)
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P+1E / Sd: 1790 m2 / Su: 1483 m2

Comentariul autorului:

Mega Image "Piata Cotroceni"
Suprafață desfășurată=1790 m²
Context | Clădirea care adăpostește spațiul comercial se situează în cartierul Cotroceni, București. Aceasta a fost construită în anii ’80 având dintotdeauna funcțiunea de complex agro-alimentar, făcând parte dintr-o serie de construcții numite colocvial “Circuri ale foamei”. Piața Cotroceni este o clădire pe două niveluri care prezintă elemente cu potențial: o zonă de dublă înălțime cu mezanin și un luminator în formă de boltă semicilindrică.
Concept | Scopul proiectului a fost de a respecta în continuare funcțiunea inițială a clădirii, prin organizarea unui spațiu comercial revitalizat. S-a urmărit îmbunătățirea și modernizarea spațiului. Fațada a fost curățată de culorile puternice nepotrivite pentru cartierul în care se situează clădirea, iar accesul principal a fost marcat prin placarea cu tablă perforată luminată din spatele stâlpilor aferenți și înlocuirea copertinei. La interior s-a înlocuit luminatorul vechi, care după trecerea timpul și reparații improvizate repetate, cu greu mai lăsa să treacă lumina naturală. Supanta existentă a fost extinsă și s-a introdus un lift pentru clienti.
Geometria scării a fost schimbată, păstrând mare pare din scara existentă. Balustrada metalică a fost înlocuită cu un parapet placat cu ardezie la interior, conducând clienții către nivelul mezaninului. Am căutat să folosim cât mai eficient lumina naturală de care beneficiază acest spațiu, așadar s-a folosit iluminat cu dimare, lumina artificială ajustându-se în funcție de lumina naturală.

Structura liniară a luminatorului existent a inspirat introducerea unui ansamblu de corpuri de iluminat în zona caselor de marcat, creând astfel un echilibru între cele două forme de iluminat.

Din punct de vedere cromatic, albul și griul antracit pun în valoare elementele din lemn specifice conceptelor clientului, păstrând un spațiu aerisit și luminos.

Noul design respectă clădirea existentă și îmbunătățeste calitatea comerțului din zonă, ridicând un spațiu comercial din anii ’80 la standarde actuale într-un timp foarte scurt, de numai 10 săptămâni. Șantierul a început și s-a încheiat pe perioada pandemiei, clientul, proiectanții și constructorul lucrând eficient împreună în condiții de siguranță.