Silk District

Autor(i):
Autor principal Eliza Yokina
Co-autori: Adrian Soare, Răzvan Puchici, Maria Oprea, Simina Ignat, Alexandra Marin, Dora Morcov
Echipa de proiectare: Daniel Movilă, Ștefan Mirică, Daria Huțanu, Flavius Busuioc
Biroul:
CUMULUS ARCHITECTURE
Colaboratori:
Randări exterior: Tegmark
Randări interior: Barbar
Beneficiar: Prime Kapital
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Căutăm în permanență un nou model de viață urbană care să ne satisfacă așteptările în creștere, în special într-o eră a schimbărilor ecologice, sociale și economice. Propunerea noastră tratează priorități din agenda arhitecților mondiali: schimbările climatice; sustenabilitatea clădirilor; calitatea mediului urban; schimbările provocate de noile crize pandemice; calitatea arhitecturii ca integrator al unei viziuni; prosperitatea; respectare drepturilor fundamentale ale omului; adaptabilitatea spatiilor și flexibilitatea. Comunitățile fericite și sănătoase ar trebui să fie obiectivul oricărui dezvoltator, garanția unei investiții durabile.
Spațiul public al promenadei este gândit ca o coloană vertebrală a proiectului, un spațiu cu caracter urban atractiv și dinamic, configurat la scară umană, cu caracteristici ludice și însoțit de o gamă largă de facilități și spații comerciale.Spațiul public se extinde pe acoperișul parcării, cu activități sportive, de agrement și comunitare. Cartierul rezidențial de peste 100.000 mp este proiectat astfel încât apartamentele să beneficieze de lumină pe tot parcursul anului și să asigure spațiu exterior pentru fiecare unitate. Clădirea parcării conectează vizual și fizic cele două părți ale ansamblului.
Fațada este tratată ca o hârtie decupată - un aspect jucăuș, în timp ce promenada de la parter și esplanada de la ultimul etaj conferă acestui spațiu un caracter social și de loisir.