New Bauhaus / Casa din CLT, locuință multigenerațională

Autor(i):
Andrei Viski
Alex C. Ișan
Colaboratori:
Victor Boberschi, Mariana Steţco
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Acum este momentul să ne întrebăm care sunt valorile după care vrem să ne ghidăm în următorii 30 de ani, având în vedere schimbările climatice, valori care primează atât în arhitectură şi urbanism, cât şi în celelalte domenii. Care sunt soluţiile care trebuie abordate ca să reducem emisiile din domeniul construcţiilor, echivalente cu aprox. 40% din totalul domeniilor de activitate şi în acelasi timp să realizăm clădiri performante şi inteligente şi comunităţi care să asigure cel mai bun mediu de viaţă?

Acum 100 de ani Walter Gropius a încercat să vină cu soluţii la problemele acelei perioade. Cartierul Törten din Dessau din 1926-28 este un exemplu de experiment Bauhaus care şi-a propus să creeze locuinţe sociale tip, ieftine, uşor şi rapid de construit dar cu o calitate deosebită a spaţiului locativ şi a mediului urbanistic pentru acea vreme. “Bauhaus” (în traducere “Construcţia casei“) a fost un curent care a adus împreună arhitecţi, ingineri, pictori, sculptori, artizani şi meşteri. Aceiaşi abordare holistică ar trebui să o avem şi în ziua de azi, mai ales că societatea s-a dezvoltat atât de mult şi o aşezare, localitate şi o construcţie au atât de multe elemente care trebuie gândite unitar. Nu putem vorbi de sustenabilitate fără o gândire holistică.

Soluţia abordată în acest proiect sunt clădirile cu structură de lemn tip CLT (cross laminated timber), termoizolate cu materiale naturale, lână, cânepă sau fibră de lemn. Soluţiile de încălzire şi răcire sunt gândite în baza utilizării energiilor regenerabile, pompe de căldură apă-apă sau sol-apă, respectiv panouri fotovoltaice care să acopere şi necesarul de încălzire a apei calde menajere şi să suplinească necesarul de curent electric pentru consumatori şi centrale de ventilaţie cu recuperare de căldură. Materialele folosite atât în componenţa structurii cât şi în finisaje şi termoizolare au fost întrebuinţate în baza premizei de sustenabilitate şi reciclare uşoară, respectiv a impactului minim asupra atmosferei şi solului în procesul de fabricare şi punere în operă.

Plecând de la principiile de proiectare Bauhaus (simplitate, funcţionalitate, sistematizare, industrializare, dar și particularizare la nevoile specifice) și actualizându-le la noile tehnologii, am creat o tipologie arhitecturală cât mai flexibilă, cu posibilitate de multiplicare la scară mare, având în vedere mediul construit specific din România şi tendinţele actuale în privinţa locuirii.

Proiectul îşi propune pe de o parte să aducă o anume calitate urbanistică locuirii, unde acum totul e marcat de hazard, fără a densifica excesiv un teritoriu pentru că atunci se pierde esenţa, locuirea aproape de natură beneficiind de liniştea unei comunităţi mici, iar pe de altă parte propune o nouă abordare la nivel tehnologic şi edilitar astfel încât diferenţele urban-rural şi privat-civic să fie considerate prin folosirea la maxim a posibilităţilor date de ambele tipuri de dezvoltare şi relaţie cu mediul.