Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice - proiect cultural și film (2019, 52 min)

Autor(i):
Autori ai proiectului cultural: Călin Dan, Celia Ghyka
Un film de Călin Dan
Director imagine: Daniel Mihail Constantinescu
Biroul:
Un proiect desfășurat sub Asociația pentru Tranziția Urbană (ATU)
Colaboratori:
Colaboratori: Dan Iordache (camera), Mircea Lăcătuș (montaj), Cristian Stanciu (sunet)
Iris Opriș (comunicare)
Intervievați:
Mihai Asavei, Nicolae Băndărău, Valentin Bărgăoan, Alexandru Botea, Elena Botea, Ovidiu Charena, Georgiana Cozma, Mihaela Criticos, Ștefan Eftimiu, Alexandru Galai, George Georgescu, Adrian Grosu, Marius Marcu-Lapadat, Anca Marinescu, Romelo Pervolovici, Vasile Pop – Negreșteanu, Gheorghe Popa, Mircea Roman, Loredana Stancu, Mircea Stănescu, George Tănase, Lucian Țăran, Petre Vasiliev, Marian Zidaru, Victoria Zidaru
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

”Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice” e un proiect cultural care investighează istoria producerii Casei Poporului, pornind de la ipoteza că marile ansambluri arhitecturale sunt rezultatul unui efort colectiv, rămas adesea invizibil. Ne-am propus identificarea a cât mai mulți participanți direcți la proiectarea și realizarea Casei și înregistrarea amintirilor acestora. Proiectul documentează în mod neutru opiniile participanților, evitând abordarea moralistă a acestei teme dificile, care a marcat în mod traumatic memoria colectivă a Bucureștiului și a locuitorilor săi.

Proiectul explorează rolul auctoriatului colectiv în înțelegerea arhitecturii de mari dimensiuni, urmărind reconstituirea simbolică a contextului ideologic și a impactului social, economic și emoțional al construirii Casei Poporului. Pentru a da vizibilitate conceptului de autor colectiv, proiectul folosește video-narațiunile și conținutul lor de istorie orală ca elemente constitutive ale unei meta-narațiuni despre arhitectură și putere. Interviurile colectate s-au concentrat asupra experiențelor personale ale subiecților, selectați pe baza unor criterii socio-profesionale menite să reflecte structura competențelor implicate în realizarea edificiului, de la proiectare la execuție. Pentru că o bună parte din aceste mărturii încep să dispară, e esențial ca ele să nu se piardă, pentru că ele participă în mod direct la înțelegerea istoriei noastre recente.

Etape:
2017: colectarea memoriilor individuale, structurarea interviurilor, realizarea unei prime serii de interviuri.
2019 : realizarea mai multor interviuri și montarea acestora într-un film (cu care participăm la BNAB)

Filmul ”Autorul Colectiv” (2019, 52 minute, HD, alb-negru și color, sunet) este o creație originală, rezultatul unei cercetări de durată, care a produs o cantitate semnificativă de material video, ordonat conform unor teme, pentru a reconstitui imaginea contextului social și politic al construirii Casei Poporului.
Reperele sunt date de istoriile personale ale celor intervievați. Publicul vede, dar mai ales ascultă aceste interviuri, într-un context care apropie și în același timp separă Casa Poporului de imediatul percepției.
Autorul colectiv e o masă - deloc amorfă - de oameni cu istorii și ambiții și probleme personale. Dimensiunea memorială a istoriei decurge de aici: istoria se face prin oameni. Iar arhitectura e dimensiunea nevăzută dar atotputernică a proiectului.
Ambiția proiectului este aceea de a expune arhitectura și facerea ei evitând însă să apelăm la obișnuitele imagini ale construcției finite. Una dintre mizele proiectului este și dimensiunea ne-terminată a oricărui proiect de arhitectură, în sensul în care producerea sa nu se încheie odată cu terminarea șantierului: prin utilizare, luare în posesie, mentenanță dar și rememorare, arhitectura - și mai ales, cum e cazul aici, arhitectura publică de mari dimensiuni - continuă să fie produsă neîncetat.

https://autorulcolectiv.net/en/