Piața Plantelor Libere

Autor(i):
În comunitate : Loredana Gaiță, Ana-Maria Sîrbu, Lidia Păcurar, Arina Maria Gheorghiu, Adrian Foltean, Alex Iliescu, Roland Rigler, Constanța Dohotaru;
membri anteriori cu rol în Piața Plantelor Libere: Alexandra Maria Rigler
Biroul:
Asociația În comunitate
Colaboratori:
OAR Timiș; Privește Orașul, liceul Shakespeare, OSUT, Fundația Cărturești
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara
Parametri:
Cost: 50 €/m2

Comentariul autorului:

Piața Plantelor Libere este un eveniment recurent cu 3 actori principali aflați în relație de interdependență: spațiul, omul (comunitatea) și cu rol coagulator, plantele.
Spațiul ales, Piața Sinaia (A. Mocioni) din Timișoara, în ciuda faptului că este mobilat cu o biserică și câteva construcții de valoare, este perceput și folosit de către locuitori ca zonă de tranzit, fiind un spațiu neglijat și anost însă cu potențial identitar și spațial. În lipsa unei reamenajări urbanistice, recurența evenimentelor publice într-un astfel de spațiu este vitală pentru a permite perceperea pieței ca un spațiu viu și de a consolida această imagine în memoria colectivă.
Al doilea actor, comunitatea, este probabil și cel mai dinamic și complex din aceasta ecuație. Un astfel de eveniment oferă, prin reluare, posibilitatea de coagulare a unui grup în jurul unei teme de interes comun și a unui spațiu. O comunitate formată în jurul plantelor și a unei economii a darului este una din realizările principale ale acestui proiect.
El continuă seria de inițiative locale precum Piața Lucrurilor Libere și Piața Semințelor Libere, organizate de timișoreni, și promovează un model de viață colaborativ, bazându-se pe relațiile dintre oameni, existente sau în formare, și pe încredere reciprocă, participanții fiind invitați să facă cadou sau să adopte plantele aduse. Proiectul se află la a cincea ediție, răspunzând la feedback-urile pozitive primite și la dorința participaților de a continua evenimentul și de a se reîntâlni.
Merită să revenim asupra ideii că un rol esențial în dezvoltarea unei comunități o are spațiul în care are loc procesul de coagulare a acesteia, noua comunitate, prin gesturi simple, însușindu-și locul, dezvoltând sentimente de apartenență.
Astfel se ajunge din nou la spațiu, strâns legat de comunitate și de eveniment, având nevoie de aceste componente pentru a se menține dinamic și atractiv.