Biserici de lemn din Țara Maramureșului și Țara Chioarului. Tururi virtuale

Autor(i):
Florin Pop
Rada Pavel
Biroul:
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș
Colaboratori:
Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș: Aura Pintea, Loredana Roman
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: Ioan Botiș, Oana Leșiu, Lucia Pop
Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare: Monica Mare
Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației: Vasile Timur Chiș, Mirela Barz
Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest: Laura Zaharia
Asociația Valea Verde: Peter Lengyel, Ion Mariș
Asociația Ghizilor de Turism Maramureș: Cornelia Lupșa, Karin Lachner, Alexandra Lazăr
Facultatea de Litere Baia Mare: Delia Suiogan, Liliana Voș
Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest: Ioana Tripon
Aedilis Proiect Baia Mare:Camelia Faur;
Filip Dumitriţa Daniela: restaurator
Tururi virtuale şi imagini panoramice: Marin Giurgiu – SC MARQUETTE CONSULT SRL
WebDesign: Cosmin Sabo – SC SCREAM SRL
Localizare:
România, jud. Maramureș, -
Parametri:
RH: -

Comentariul autorului:

În 2019 Filiala Nord Vest a Ordinului Arhitecților din România a fost partener într-un proiect implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba despre „Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale”, proiect urmat îndeaproape de „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi Virtuale” în anul 2020. Obiectivul central a fost cercetarea și promovarea a celor 62 de biserici cu statut de monument istoric din cele două zone etnografice ale județului Maramureș.
Tururile virtuale sunt însoțite de un material documentar care este util pentru ghidarea vizitei și oferă informații explicite pentru fiecare biserică și pentru localitățile din care acestea fac parte. Față de vizitele pe teren unde de cele mai multe ori turiștii găsesc ușile ferecate și pot intra în biserici doar dacă au noroc să dea peste persoana care deține cheia lăcașului, vizitele virtuale sunt seducătoare pentru că turistul poate intra în spațiile interioare ale bisericilor, urmărind sacralitatea crescătoare dinspre pronaos înspre naos și apoi întrând chiar și în absida altarului. Luminozitatea si claritatea sunt mult mai bune decât în cazul vizitelor pe teren și astfel detaliile picturilor interioare pot fi deslușite pe îndelete în aceste panorame cu punct de rotire de 360°.
Proiectul propune, prin utilizarea unor mijloace de informare virtuale-interactive cu un impact puternic asupra utilizatorilor de internet, adoptarea unor metode moderne de punere în valoare a patrimoniului național din zonele etnografice ale județului Maramureș.
Nu sunt de neglijat nici avantajele pe care tururile virtuale le pot avea în contextul cu care ne-am confruntat în anul 2020, cel al epidemiei de coronavirus. Un tur virtual este accesibil fără să îți părărsești locuința, oferindu-ți posibilitatea de a te bucura de artă, de obiective culturale fără să te deplasezi și fără să interacționezi cu alte persoane, fiind astfel o alternativă în vremuri de criză. Atacul coronavirusului la sănătatea socio – umană schimbă, de asemenea, paradigma educației, tehnologia putând să intervină mai profund în formarea copiilor și a tinerilor.
O componentă importantă a acestui proiect a fost crearea unui parteneriat, în vederea cercetării inter-disciplinare a bisericilor din lemn, cu implicarea instituțiilor și organizațiilor cu activitate în domeniul conservării patrimoniului cultural, al etnografiei, al arhitecturii, al educației, al dezvoltării durabile și promovării turistice. Pentru munca de documentare, s-au folosit informații din arhive, studii și articole scrise de specialiști consacrați în domeniile istoriei, artei și arhitecturii maramureșene, precum și expertiza celor nouă parteneri din proiect: instituții și organizații cu activitate în domeniul conservării patrimoniului cultural, al etnografiei, al arhitecturii, al educației, al dezvoltării durabile și promovării turistice.
Acest demers de cercetare inter-disciplinară şi de valorificare a bisericilor din lemn reprezintă un pas mic dar important în vederea redescoperirii valorii patrimoniului local și a creșterii conștientizării importanței acestuia. Utilitatea proiectului reiese din creșterea vizibilității acestor monumente de arhitectură înspre toate colțurile lumii (Statele Unite, Germania, Italia, Franta, Spania, Marea Britanie, Japonia, India, Brazilia și desigur România), din articolele apărute în presa locală și din mărturisirile specialiștilor din domeniu pentru care materialele documentare și posibilitatea accesului nelimitat în biserici s-a dovedit a fi foarte util.