FabLab 2

Autor(i):
Alexandra Berdan, Ștefania Borș, Ancuța Costandache
Biroul:
A+noima
Colaboratori:
execuție: Zafit
fotografii: Katerina Nedelcu
Localizare:
România, jud. Iași, Iași

Comentariul autorului:

Spaţiu de lucru, de întâlnire, de discuţii, cursuri și conferințe, FABLAB 2 aduce împreună, tineri şi specialişti din industria de IT și fintech într-un spaţiu viu, elegant şi confortabil, public şi privat, polivalent şi specializat, flexibil şi rigid în același timp.

Proiectul recuperează și revitalizează memoria locului pe care îl ocupă, într-o paradigmă în care trecutul şi viitorul sunt trăite sinergetic. Spațiul aflat in sediul unei instituții bancare importante a fost „salvat” de la inutilizare și împrospătat cu intervenții simple și precise care respectă istoria locului.

Finisajele prețioase existente în spațiu — lemn masiv și marmură — sunt îmbinate cu detalii care definesc spiritul FabLab Iași — panouri de OSB, elemente de contrast în alb şi negru, accente turcuaz, signalistica supradimensionată, griduri de decorațiuni și ornamente inspirate de lumea finanțelor. Împreună, dau naștere unei imagini corporate și ludice în același timp.

Implementarea s-a desfăşurat asemenea unui workshop cu buget limitat, caracterizat prin planificare riguroasă, atenţie pentru detaliu, dar şi prin decizii spontane, refolosirea şi recontextualizarea de obiecte de mobilier şi a instalaţiilor uzate moral.

Inventarul obiectelor recuperate sau refolosite în cadrul amenajării cuprind calorifere de fontă, corpuri de iluminat metalice, case de marcat, un seif, colecţii de reviste de specialitate. Signalistica și denumirile camerelor care compun spațiul sunt inspirate din același univers al matematicii și finanțelor: > Camera cea mare, + Camera în plus, : Camera de-mpărțit, % Camera procentuală.