Fabrica Bosch

Autor(i):
Autor principal: arh. Alexandrina Kiss
Echipa de proiectare: Bosch Real Estate ȋn cooperare cu Dico şi Ţigănaş birou de proiectare: ing. Florin Dico, arh.Oana Nuna, arh.Andreea Văduvescu, ing.Paul Constantinescu, ing.Ioan Iov, ing.Ciprian Cătinean, ing. Levente Kovacs.
Colaboratori: Morphoza (design Iwc), Instal Data Proiect (instalaţii), Plintosz (structura prefabricate), NV Construct (drumuri, amenajări exterioare, infrastructură)
Fotografii: Alexandra Bendea, Răzvan Nemțău
Colaboratori:
Datele de la indicatorii tehnici sunt confidentiale la acest proiect.
Localizare:
România, jud. Cluj, Jucu

Comentariul autorului:

Fabricile Bosch sunt adevărate locuri de muncă ale viitorului realizate în prezent. Una dintre caracteristicile acestor investiții este dezvoltarea progresivă, în etape coerente care se succed astfel încât ansamblul pare mereu unitar. Dacă ar fi să indicăm principalele caracteristici ale spațiilor fabricii, acestea ar fi cu siguranță raționalismul, flexibilitatea și grija pentru aspectele care țin de condițiile oferite celor care lucrează aici. Combinația de spații pentru oameni și mașini oferă confort și siguranță pentru primii și rigoare și acuratețe pentru cele din urmă. Legăturile între interior și exterior sunt și ele atent lucrate, fie că e vorba de decupaje care pătrund în clădire cu grădini amenajate, fie că sunt transparențe ale vitrajelor menite să ofere conexiunile vizuale care fac umanizează halele indicând clar prioritatea confortului celor care lucrează. Ca de obicei, între cei care lucrează în birouri și cei care operează mașinile de producție nu se face o distincție spațială fermă, strategic. Cu toții fac parte din aceeași familie. Fragmentarea volumetrică a zonelor din marginea conglomeratului spațial și dezvoltarea pe linii de forță orizontale ne aduc parcă aminte de faptul că la Stuttgart, unde grupul Bosch are sediul central s-a consolidat acum aproape 100 de ani arhitectura modernă în ansamblul Weissenhof. Panourile mari, albe și contrastante cu textura și culoarea suprafețelor exterioare marchează abstract accesele în diferitele corpuri de clădire. Articulațile între volume sunt atent lucrate, pentru că designul precis face parte din spiritul Bosch. Spațiile interioare sunt diverse dar unitare, fiind concepute după principiile IWC, Inspiring Working Conditions, dezvoltate în cadrul grupului.