Pensiune Vama Veche

Autor(i):
arh. Alexandru Belenyi, arh. Irina Belenyi
Biroul:
Birou de arhitectură Alexandru Belenyi
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Matei Niculescu, arh. Ina Stoian, arh. Maria Ionescu

Design de interior: arh. Sorana Buzinschi-Filip (Artville)
Localizare:
România, jud. Constanța, Vama Veche
Parametri:
RH: S+P+1 / Sd: 444 m2 / Su: 386 m2 / POT: 29 / CUT: 0.44 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Construcția este o pensiune cu 8 camere, un living generos, piscină și o diversitate de spații exterioare private. De fapt, tocmai de la aceste spații private a pornit totul. Și de la o joacă inițială cu granița dintre înăuntru și afară, atât de caracteristică acestei zone. Fiecare cameră are o curte mică acoperită cu răchită și ascunsă privirii de ziduri sau riflaje de lemn. Unele sunt parțial îngropate și întrețesute cu solul, altele, la etaj, sunt suspendate pe structură de lemn. Trecerea din camere la spațiile comune nu se face niciodată direct, ci printr-o serie de alte spații, curți sau terase care gradează intimitatea locuirii. În mijlocul pensiunii este un living generos, din nou, pe granița dintre interior și exterior. Spațiul este protejat de intemperii cu panouri mari, vitrate și se continuă în mod organic cu zona piscinei.

Aspectul casei emulează prevederile regulamentului local de a păstra un anumit spirit al arhitecturii, o scară mică, omenească și o relație bună cu grădina. Dar în același timp am încercat să ne înscriem conștient în seria de paradoxuri funcționale și constructive care caracterizează în prezent Vama considerând că există și aici lecții de învățat. În loc de zidărie portantă, am folosit cadre de beton, console și terase circulabile cu ajutorul cărora am încercat să rescriem tiparul locuințelor de piatră la care se referă parțial regulamentul local. Imaginea unei clădiri tipice din regiune este mai degrabă reprezentată de etaj. Dar acesta este detașat de parter și ridicat pe 8 stâlpi. Prin urmare etajul „plutește” peste parter care este mai degrabă un colaj de spații și situații greu de perceput dintr-o singură privire. Spațiul principal al construcției a fost obținut prin despletirea și distanțarea elementelor care constituie, de fapt, clădirea (volumul de sus și cele două corpuri laterale de cazare) - lucru imposibil de realizat pe zidărie portantă. Rezultatul este o alăturare de fragmente locuibile sau o reprezentare cubistă a „Vămii”, care prelucrează critic presupusul spirit local.

Cu siguranță suntem departe de un manifest al Vămii dar, în anul în care asociația Salvați Vama Veche a fost în mod oficial dizolvată, credem că proiectul este un pas mic în direcția unei sinteze între spiritul regulamentului local (poate) imposibil de pus în practică și spontaneitatea extremă care s-a materializat în locul lui.