Centrul de industrie electronică

Autor(i):
Alexandra Berdan, Ancuța Costandache, Ștefania Borș
Biroul:
A+noima
Colaboratori:
Colaboratori arhitectură: Daniel Poleac, Alina Andriescu, Daniel Miroțoi, Alecsandra Micu, Tiberiu Teodor-Stanciu
Colaboratori structură: PLAN 31 - ing. Alexandru Steopoaie, ing. Bela Mocsary
Instalații termice și HVAC: CLIMATHERM . ing. Constantin Iacomi
Instalații sanitare și electrice, scenariu la foc și IDSAI : BETA PROIECT
Sistematizare verticală : ing. Adina Ungureanu
Management de proiect, Dirigenție de șantier, Consultanță tehnică, Site management: QUALITRIX. ing. Mihai Ungureanu, ing. Paul Sima
Consultanță iluminat: SMART Lighting Engineering . Nicu Harpa
ECHIPA EXECUȚIE:
Antreprenor general: STEF INVEST
Structură beton prefabricat: BUILDCORP Prefabricate
Structură metalică : PRIMA CONSTRUCT
Terasamente : MITHRAS
Instalații electrice: GENERAL TEHNIC IAȘI
Instalații sanitare: CASA DESIGN IAȘI
Instalații termice și HVAC: CLIMATHERM
Finisaje și compartimentări: ARMUR DESIGN
Localizare:
România, jud. Iași, Brătuleni
Parametri:
RH: P+1 parțial / Sd: 10609 m2 / Su: 9567 m2 / POT: 37 / CUT: 0.50 / Cost: 500 €/m2

Comentariul autorului:

Centrul de Industrie Electronică (așa cum și-au dorit beneficiarii să-l numească) sau Fabrica Electra aduce laolaltă spații de producție, de birouri, tehnice și de reprezentare, toate armonizate într-un ansamblu de trei hale industriale de 11.000 mp.
Beneficiarul proiectului, un grup de trei companii care produc componente, echipamente și asamblări electronice, au solicitat o clădire care să le acopere nevoia de extindere a capacității de producție, să asigure eficiența operațiunilor, să faciliteze legături mai strânse între departamente și să le reflecte valorile: transparența, eficiența, flexibilitatea, grija pentru oameni și mediu. Fabrica surprinde aceste valori și le transpune în realitate într-o formă simplă și clară.
Ansamblul de hale ale Fabricii se înscrie într-un pătrat de 100/100 de metri, atinge pe o direcție limitele edificabilului și eliberează terenul, iar pe cealaltă direcție lasă spațiu pentru extinderi viitoare. Rigiditatea formei oferă flexibilitate în utilizare.
Trei curți, cu rol de reprezentare, tehnic sau de recreere, oferă deschidere spre exterior pentru multe dintre spațiile de lucru și oferă conexiuni vizuale între hale.
Miezul asigură coeziunea întregului ansamblu. Corpul central adăpostește funcțiunile comune (sala de mese, auditorium, recepție, săli de protocol și training, spații expoziționale) și unește funcțional și formal cele trei corpuri. Atrium-ul — centrul acestui miez — este cel mai înalt spațiu al întregului ansamblu și nu are o funcțiune în sine. Este un „gol” care „leagă” — un loc cu o spațialitate generoasă care pune relațiile pe primul loc. Devine un gest de generozitate într-un context (industrial) în care fiecare metru pătrat este gândit și chestionat pentru a fi cât mai util.
Fiecare hală este compusă din două secțiuni. O deschidere de 10 metri, supraetajată, adăpostește spațiile tehnice și sociale (la parter) și pe cele administrative (la etaj). Spațiile de producție sunt organizate pe orizontală.
În spiritul eficienței specifice și necesare programului industrial, atât ansamblul cât și detaliile au fost gândite modular. O reducere la minim a tipurilor și gesturilor (structură, travei, ferestre și uși, finisaje și corpuri de iluminat) completată de jocul de scară și de lumină, de simetrie și ritm, conturează spații și experiențe bogate.
Pe verticală, cele trei volume își adaptează forma la contextul interior și exterior. Acoperișurile înclinate se adresează atât cerințelor funcționale ale clădirilor, cât și condițiilor de mediu. Forma lor rezolvă problemele tehnice de captare ale apelor pluviale cu cele mai mici costuri de execuție și exploatare și implicit optimizează volumul spațiului interior. Totodată, ruperile de coamă lasă loc luminii naturale să pătrundă în spațiile de birouri și sunt o expresie a relațiilor din interior, ale transparenței și comunicării dintre producție și administrație.
Structura, din beton armat prefabricat, a fost utilizată ca referință la metodele folosite unanim în trecut la construcția a halelor industriale din România.
Ritmul de ferestre verticale-tip perforează uniform fațadele. Lumina naturală este adusă la interior atât din lateral cât și zenital, în toate spațiile de lucru, într-un ritm care dă o vibrație particulară interiorului.
Proiectul include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediul interior, cresc confortul spațiilor și reduc costurile de exploatare: ventilație naturală controlată; lumină naturală în toate spațiile de lucru;︎ optimizare volumetrică; termoizolare performantă și gestiunea integrată a apelor pluviale.
Cu un concept simplu și clar, Fabrica Electra își dorește să stabilească un nou standard pentru facilitațile de producție, printr-o abordare umană. Rezultatul este o arhitectură de bun simț care servește, cu pragmatism și poezie, nevoilor beneficiarilor săi.