Construire corp garderobă pentru Spitalul Clinic de Urgențe Pius Brînzeu din Timișoara

Autor(i):
Autor: arh.Drăgan Dragomir
Co-autori: arh.Gligor Corina, Zoran Popovici
Biroul:
SC D-CONTEXT STUDIO SRL
Colaboratori:
Colaboratori arhitectura: arh Băluțiu Victor, arh. Ocolișan Bogdan, arh. Jebelean Cristian
Colaboratori specialitati: Muj Samuel-structura, Bejerita Cristian- instalatii
Fotografii: Băluțiu Victor și Drăgan Dragomir
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara
Parametri:
RH: P / Sd: 70 m2 / Su: 65 m2 / POT: 27 / CUT: 1.00 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

O intervenție discretă, trebuie să fie una care să promoveze și valorifice în primul rând valorile existente pe sit. La fel cum un ciuline e suflat de vânt fără ca cineva să știe de unde a venit și unde ajunge, perderea identității poate fi găsită și în gesturi inconștiente care elimină bucăți din fondul verde al unui oraș. Elementele de valoare de pe un sit, nu sunt doar cele construite, patrimoniul poate să includă și elemente de peisaj, în cazul nostru un stejar care a adus mai multe zâmbete, empatic vorbind, decât contextul unde se află.
Existența lui punctuală a fost condamnată din prima întâlnire cu beneficiarii, dar ne-a făcut să îl folosim ca limită în calea extinderii dorite și ca un criteriu elegant și respectuos în definirea zonei de implantare a construcției propuse. Singularitatea lui, ne-a încurajat într-un mod ludic să ii creăm companie, discret, în fațada propusă a obiectului nou, acesta dorindu-se un fundal neutru care să promoveze și încurajeze, naturalul și verdele, ceva-ul sănătos pe care un pom îl reprezintă în contextul existent menit să elmine chiar opusul.
Tema de garderobă ceruta de beneficiar ne-a pus pe gânduri și pentru ”haina” propriu-zisă. Degradeul obținut prin parametrizarea schițelor noilor companioni, au dus la filtrarea discretă a contactului vizual și a luminii, interior/exterior, asigurând discreția necesară funcțiunii cerute.
Adăugarea în spațiul creat a funcțiunii de arhivă, practic un loc de ”dormit” pentru un volum consistent de hârtie, componentă a sutelor de dosare care o compun, ne-a trimis cu gândul inevitabil la alți pomi pentru care stejarul salvat nu va fi decât un gardian tăcut, dar justificat și binemeritat.
Am completat astfel cercul deschis inițial adăugând într-un mod respectuos ”unde ”-le la unde ajunge subliniind poziția pomului păstrat ca semnal pentru ”unde”-le din de unde vine. Dinamica ciulinilor parametrizați pe fațadă nu face decât să sublinieze rolul elementului natural salvat care justifica cerința temei, generarea volumului și a fațadelor dar mai ales memoria locului.