Fabrică pentru producție de extruziuni de aluminiu și topitorie - Alu Menziken

Autor(i):
Laura Zaharia
Biroul:
ARCOLAR
Colaboratori:
Structură: dr. ing. Gelu Zaharia, ARCOLAR
Instalații: ing. Emil Botișan, AMISA
Sistematizare verticală: arh. Laura Zaharia și teh. Vasile Rogojan, ARCOLAR
Etapa DESIGN & BUILD: BAUELEMENTE
Localizare:
România, jud. Maramureș, Baia Mare
Parametri:
RH: PARTER(+2E) / Sd: 19425 m2 / Su: 21755 m2 / POT: 25 / CUT: 0.35 / Cost: 625 €/m2

Comentariul autorului:

O poveste cu coduri de bare care anulează volumetriile masive ale construcțiilor de tip industrial și le recreează după reguli proprii, cu ritm și suspans, cu lumini şi umbre.
O poveste cu un investitor conștient de valoarea sa, pe care o vrea reflectată în situl industrial: spații generoase, împrejmuiri discrete, fațade lucrate, interioare confortabile, utilaje performanțe, atenție la condițiile de lucru pentru angajați.
O poveste cu un concept al spaţiilor difuze, în care dispar barierele dintre spaţiul public şi cel privat, între spaţiul exterior şi cel interior, şi mai cu seamă între spaţiul de producţie şi cel administrativ.
Delimitările faţă de spaţiul public se topesc în unduirile zonelor verzi care fac legătura cu Bazinul Panonic din care situl face parte. Zona pietonală generoasă împreună cu pasarela ce leagă cele 2 hale de producţie crează primul spaţiu de socializare care se extinde difuz, prin peretele de sticlă al accesului principal, în holul central. Muncitorii au acelaşi traseu pentru accesul către locurile de muncă precum personalul auxiliar din zona administrativă, iar sala de mese comună generează oportunităţi pentru crearea de legături între oamenii ce lucrează în birouri şi cei din producţie, cu efecte directe în creşterea calităţii muncii.
Conceptul ”codului de bare” este propriu corporației, și a fost onorat cu marele premiu pentru arhitectură industrială în USA acordat biroului austriac de arhitectură QUERCRAFT. Aceştia au elaborat cele 10 principii ale companiei, care sunt aplicate în orice locaţie a punctelor de lucru de pe întreg globul pământesc, începând cu America, trecând prin Europa şi ajungând până în extremitatea estică a continentului Asiatic.
Povestea fascinantă a Fabricii ALU MENZIKEN a radiat către toți partenerii, făcând colaborarea dintre beneficiar, proiectant şi executant să fie rodnică şi armonioasă, deşi s-a derulat sub presiunea mare a timpului prea scurt: primele discuții pentru proiectare au fost în jumătatea a doua a anului 2016, primele săpături au demarat la finele anului 2017, iar punerea în funcţiune s-a finalizat la finele anului 2019.
Iată şi câteva date tehnice pentru ansamblul fabricii:
HALA DE EXTRUDARE: suprafața de 12.660mp și regimul de înălțime PARTER și înălțimea totală 14,00m. Zona administrativă adiacentă spațiilor de producție este dezvoltată pe toată înălțimea halei, rezultând astfel 3 niveluri supraterane. Aici se află vestiarele muncitorilor din hală, birourile personalului auxiliar şi nu în ultimul rând spaţiile comune în care au acces toţi angajaţii companiei.
HALA TOPITORIE: suprafața de 6.630mp și regimul de înălțime PARTER și înălțimea totală 17,00m. Zona administrativă adiacentă spațiilor de producție este dezvoltată pe toată înălțimea halei, rezultând astfel 4 niveluri supraterane. Suprafaţa este mică în comparaţie cu cea a spaţiilor administrative adiacente Halei de Extrudare, şi adăposteşte în principal spaţii tehnice.
CABINA POARTA , cu o suprafață de 135mp și regimul de înălțime PARTER. În afara funcțiunii principale (pază) cabina poartă oferă un spațiu de odihnă pentru șoferii autocamioanelor care for face transportul materiei prime și a produselor finite.
SUPRAFAŢA TERENULUI: 122.228mp
LOCURI DE MUNCĂ: 310persoane
CAPACITATE ANUALĂ DE PRODUCŢIE: extrudarea a 25000t profile din aluminiu și reciclarea a 40000t deşeuri de aluminiu.