Better Tulcea - Tu ești orașul!

Autor(i):
arh. Anca Suhov - coordonator și autor poveste
arh. Paul Cristian Muraveli - grafician
arh. Mădălina Sbarcea - autor poveste
arh. Dan Ervin Ivanov - autor poveste
arh. Theodora Gabriela Migit - autor poveste
Biroul:
-
Colaboratori:
Arh. Andreea Matache
Arh. Bogdan Manoliu
Av. Lavinia Vizauer
Ing. Cristian Olteanu
Ing. Vasile Suhov
Actor Mihai Gălățan
Stud. Arh. Sorin Ivanov
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cartea de benzi desenate Better Tulcea este centrul de atenție în jurul căruia se întâmplă toate activitățile din cadrul Proiectului Cultural Better Tulcea, inițiativă a Filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România finanțată din Timbrul de Arhitectură.
S-a plecat de la un tiraj propus de 300 de exemplare, dar implicarea partenerilor și sponsorilor Better Tulcea a crescut deja numărul de exemplare tipărite la 1000 și sperăm la suplimentarea acestuia pe parcursul derulării celorlalte activități.
Proiectul Better Tulcea propune o serie de activităţi care converg către creşterea gradului de conştientizare a populaţiei din oraşul Tulcea privind importanţa implicării active în procesele aferente proiectelor, planurilor, strategiilor de dezvoltare urbană.
Obiectivele sale specifice sunt:
1. Creşterea implicării populaţiei prin informarea şi educarea tinerilor în această direcţie
2. Transmiterea unor concepte precum planificarea participativă prin publicaţii online & offline şi evenimente atractive
Gradul scăzut de implicare a populatiei în etapele de consultare aferente proiectelor, planurilor sau strategiilor și, poate, un proces nu tocmai ideal de informare și consultare a publicului sunt probleme cu care nu ne confruntăm numai noi, ci numeroase tari, inclusiv din cele recunoscute drept “dezvoltate”, cu o societate civilă destul de activă.
Fie din motive ce ţin de procedură (“minimul necesar”) sau din motive ce ţin de faptul că populaţia locală nu conştientizează importanţa implicării sau că poate influenţa real luarea deciziilor, avem şedinţe la care nu se prezintă nimeni sau se prezintă câţiva cetăţeni ce nu au neapărat intenţia unui dialog constructiv.
Ne dorim să contribuim la o dezvoltare implicată şi asumată local, cu potenţial scăzut de conflict şi cu beneficii pentru cât mai multe părţi (nu doar investitorii privaţi), prin creşterea implicării populaţiei în etapele preliminare ale proiectelor - planurilor - strategiilor de dezvoltare a oraşului Tulcea.
Pentru că privim către viitor, ne vom orienta în mod special către segmentul populaţiei tinere, în formare, respectiv elevii dar și studenţii tulceni plecaţi la studii şi care ar putea să se întoarcă şi să se implice activ în dezvoltarea oraşului.
Într-un format atractiv şi prietenos, cel al benzilor desenate, pe baza unei naraţiuni, se va transmite mesajul importanţei implicării tinerilor în ceea ce se întâmplă cu oraşul lor şi a principalelor modalităţi în care ei îşi pot aduce aportul la modul în care oraşul se dezvoltă.
Benzile desenate există atât în format tipărit, cât şi digital şi sunt distribuite tinerilor prin intermediul mai multor canale cu sprijinul partenerilor noștri printre care se numără Primăria Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Biblioteca Județeană “Panait Cerna” Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Centru Cultural “Jean Bart” Tulcea, ONG-uri ce lucrează cu tinerii.
Tu ești Orașul! Implicarea ta contează! Acesta este mesajul benzilor noastre desenate cu speranță într-un oraș viitor mai bun.