Color the Village

Autor(i):
Autori/co-autori: Nicoleta și Radu Trifan (coordonatori), membrii Asociației Acasă în Banat, +400 voluntari
Sponsori: Hella România, Eu.Tra.Log.Remi, Azur, Visma, Decathlon, ZF Grup, Safe Fleet, AninoasaTM, Romaldo, Artoil, DM, Codrina, Casa Alex, Edelklasse, Spy Shop, 5 to Go, Gradimex, Elysian Software, Ness, Fundația Bardeau, Prospero, Agil, Lăptăria cu Caimac, Petrovaselo, Bereta
Parteneri: Primăria Comunei Ciclova Română, Asociația Gladiatorii Albaștri și Liceul General Dragalina Oravița
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Ilidia

Comentariul autorului:

Color the Village/Colorează Satul este un proiect al Asociației Acasă în Banat prin care își propune să reabiliteze și să pună în valoare arhitectura tipică pentru zona Banatului.

Timp de trei zile, în perioada 17-19 iunie 2021, 400 de voluntari au reușit să reabiliteze 30 de fațade din satul Ilidia (județul Caraș Severin), unde se mai păstrează o arhitectură bogat ornamentată de început de secol XX, cu porți și ferestre din lemn.

Îmbătrânirea satului a dus și la degradarea fațadelor caselor, proprietarii fiind deseori oameni în vârstă, cu posibilități materiale reduse. Pe de altă parte, sub influența unei modernizări asidue, fațadele vechi sunt modificate constant, pierzându-se în același timp și identitatea locală. Au fost selectate cu preponderență case cu proprietari fără posibilități materiale, care au beneficiat de aceste lucrări în mod gratuit. De asemenea, au fost pregătite lucrările specifice pentru fiecare fațadă, selecția voluntarilor, pregătirea materialelor și organizarea celor 30 de șantiere care au avut loc concomitent.

Voluntarii au curățat pereții de vechea zugrăveală, au refăcut tencuiala și decorurile, au curățat porțile și ferestrele, le-au recondiționat, le-au vopsit, iar fațadele au fost atent zugrăvite.

Prin acest demers, Asociația Acasă în Banat dorește să promoveze patrimoniul construit din zona rurală a Banatului, să încurajeze comunitățile rurale să le păstreze în continuare, să nu le înlocuiască. De asemenea, prin implicarea activă a voluntarilor (400 la număr, la această ediție), aceștia intră în contact cu comunitățile rurale, dar și intervin activ pentru a păstra această moștenire culturală, arhitectura tradițională, specifică pentru fiecare micro-regiune.

Ilidia (comuna Ciclova Română, județul Caraș Severin) a fost numită și „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case. Meșterii din Ilidia sunt renumiți pentru porțile din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.

Evenimentul Color the Village a avut deja trei ediții, primele două desfășurându-se în localitățile Eftimie Murgu (Caraș Severin) și Racovița (Timiș), iar în fiecare an, are loc în alt sat din zona Banatului.
www.colorthevillage.ro