Reabilitare și refuncționalizare locuință rurală

Autor(i):
arh. Marius Voica
arh. Claudia-Nicoleta Visterineanu
Biroul:
Arheco Design SRL
Localizare:
România, jud. Prahova, Brebu
Parametri:
RH: Parter / Sd: 130 m2 / Su: 107 m2 / POT: 17 / CUT: 0.17 / Cost: 320 €/m2

Comentariul autorului:

O casă cu prispă din anii ’50, aproape părăsită, ce se înscrie în tipologia zonei, amplasată pe un teren de 500mp.
Pe teren erau doi vișini, doi meri și WC-ul din curte, utilizat în trecut.
De aici am pornit acum trei ani, intenționând să punem în valoare tot ce se putea păstra din vechea casă, și să folosim, în spirit vernacular, doar materiale locale. Am renunțat la o cameră atașată ulterior casei, în locul căreia am găsit potrivită amplasarea unui spațiu intermediar - o terasă acoperită din lemn - care să fie locul principal de utilizat în timpul verii.
În casă, un mic spațiu de depozitare a fost transformat în grup sanitar. Toți pereții tradiționali (alcătuiți din lemn și nuiele fixate cu lut) au fost păstrați și recondiționati. La fel, s-a păstrat forma șarpantei, înlocuindu-se structura veche din lemn cu una nouă.
În curte, pentru a nu evacua pământul extras prin săparea fosei septice, am realizat un “deal” plantat cu mirodenii care acoperă și o mică saună. Poziția vechii toalete uscate din curte a fost păstrată, înlocuită printr-un con de nuiele și dublată de un duș.
Construcțiile din vecini apropiate de lot au fost “mascate” de noua bucătărie de vară și de o structură - suport pentru viță de vie. Amenajarea peisagistică și extensiile casei au pornit de la contextul existent, iar poziția pe teren a noilor funcțiuni exterioare a fost inspirată aplicând și grila energetică din tradiția ezoterică Vastu, care precizează ordinea elementelor arhetipale.
Materiale locale utilizate preponderent: lut, piatră de râu, nuiele, bile de salcâm, lemn din rășinoase, cărămidă și țigle refolosite.