Casa Gál Sándor

Autor(i):
arh.Lőrincz Barna
Colaboratori:
arh. ANDRÁS Alpár, arh. TÖVISSI Zsolt
structură: ing. SÜVEG Botond
instalații: ing. ANTAL Ervin, ing. MIKLÓS Gábor
execuție: sc HERCON BAU srl
fotografii: arh. SZIGETI Vajk István
Localizare:
România, jud. Harghita, Ciucsângeorgiu
Parametri:
RH: S+P / Sd: 233 m2 / Su: 141 m2 / POT: 23 / CUT: 0.30 / Cost: 1207 €/m2

Comentariul autorului:

Casa de lemn construită în anul 1822 este casa natală a generalului Gál Sándor, personaj important în revoluția din 1848-49.
Este o clădire cu structura pereților din bârne de lemn rotunde, decojite, cu chertare în cruce, șarpantă în patru ape realizată din lemn, cu învelitoare de șindrilă.
Pentru a salva de pierire în anul 2002 casa a fost strămutată la locul actual pe un teren al primăriei. Această intervenție nu a adus rezultatul dorit: au fost tratate cu superficialitate elementele componente a clădirii, în afara materialului de bârne de lemn au pierdut toate elementele originale a casei. Structura șarpantei și a planșeului de lemn peste parter a fost schimbată integral. Elementele de lemn a târnațului au fost înlocuite cu noi stâlpi și grinzi care nu respectă proporțiile originalului.
Date despre despre forma originală a clădirii avem din fotografiile din anii 1960 din arhiva Direcției județene pentru Cultură Harghita.

La reabilitare casa a fost dezmembrată în părți componente pentru a selecta elementele originale, valoroase, și anume bârnele de lemn care alcătuiesc structura pereților. In locul fundației în stare degradată s-a realizat o fundație durabilă care include și pivnița boltită existentă în locul original.
S-a refăcut târnațul în forma sa originală cu elemente structurale conform fotografiilor din anii 1960, tâmplăriile și structura acoperișului după analogii.