Spitalul Monza-Ares

Autor(i):
Autor principal: arh. Lorant Miklos
Echipa de proiectare: Dico şi Ţigănaş birou de proiectare : arh. Șerban Țigănaș, ing.Ioan Roșchiță, ing. Lucian Chiorean
Colaboratori: Con-A (antreprenor general), Parkpiu (sisteme de parcare)
Fotografii: Alexandra Bendea
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
Sd: 2036 m2

Comentariul autorului:

Clădirea situată aproape de limita vestică a fostei incinte medievale care definește centrul centrului Clujului are o istorie seculară relansată prin recenta transformare în spital specializat pe intervenții cardiace cu tehnologii speciale.E o casă care a văzut multe.Parcela amputată de inserarea interbelică a Casei de cultură a studenților Dumitru Fărcaș a dat prilejul unei fațadizări a calcanului nordic, transformând-o într-o clădire de colț.
Transformarea a necesitat utilizarea rațională a fiecărui metru pătrat al construcției existente și al extinderilor interioare, subterane și superioare.Imaginea exterioară catalogată ca valoroasă ambiental a fost atent conservată în vreme ce spre interiorul curții o a doua față închisă în sticlă a avut un aport decisiv în rezolvarea funcțională.Jocul oglindirilor reciproce amplifică spațiul.Echipamentele și instalațiile au fost parțial agățate pe calcanul vestic, parțial scufundate sub pavimentul gangului de intrare.Mansarda este parțială pentru a conserva volumetria pe de o parte și pentru a obține volum util pe de cealaltă. Soluțiile tehnologice nu se opresc aici. Pentru a asigura numărul de parcări cerute în condițiile de deficit de spațiu am recurs la folosirea unui sistem de parcare automat, care este de fapt un robot amplasat în subteranul curții care reușește să stocheze 16 autovehicule. Operația a reușit, pacientul a căpătat o viață nouă!