Povestea lui 1900

Autor(i):
arh. Alexandru Calin
Biroul:
Calin F.Alexandru Birou Individual de Arhitectura
Colaboratori:
Colaboratori: arh.Aurel Botez / arh.Andrei Atanasiu (studiu istoric si consultanta proiect restaurare) / ing.Daniel Purdea /ing.Radu Mirescu /ing.Vlad Mares / ing.Gabriela Carpov
Constructor: ing. Virgil Baciu / Foto: arh. Marius Vasile
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+M / Sd: 266 m2 / Su: 215 m2 / POT: 52 / CUT: 0.70 / Cost: 1500 €/m2

Comentariul autorului:

Imobilul se situeaza pe strada G-ral Constantin Coanda nr. 30, in Bucuresti, la intersectia acestei strazi cu strada Vasile Alecsandri, si este inscris in Lista Monumentelor Istorice a municipiului Bucuresti, la pozitia 220, avand codul B-II-m-B-17946, adresa „str. Alecsandri Vasile 13 sector 1”, datare „1900”.
A fost ridicat la 1900, ca locuinta privata, asa cum se mentioneaza si in autorizatia de construire a carei copie se gaseste in prezent la Arhivele Nationale ale Romaniei – Serviciul Municipiului Bucuresti. Proprietarul initial al constructiei a fost Maria Radulescu. Numele arhitectului si antreprenorului sunt momentan necunoscute. Anul 1900 este scris, de asemenea, si pe fatada principala, deasupra usii.
Din punct de vedere stilistic, constructia poarta trasaturile eclectismului de factura academica specific sfarsitului secolului al XIX-lea si inceputului secolului al XX-lea.
ISTORIC
Casa – cu beci partial, parter si pod – are o configuratie planimetrica des intalnita in arhitectura romaneasca urbana de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Planul cladirii are forma literei L. Dintr-un hol de distributie central se accede in patru camere (salon, iatac, dormitor, camera), respectiv intr-un coridor amplasat in lungul limitei de proprietate (latura sud). Pe latura scurta se mai gasesc doua camere. Subsolul este partial, gasindu-se numai pe latura scurta a constructiei (sub sufragerie, bucatarie si coridor).
In secolul al XX-lea s-a construit garajul. Din punct de vedere arhitectural s-au preluat elementele decorative ale locuintei (cornisa, asize) si s-a ales aceeasi culoare pentru zugraveala exterioara. Introducerea garajului a condus, ulterior, la remodelarea capatului vestic al casei (zona latrinei). S-a realizat, in acest sens, un acces secundar intre locuinta si garaj.Balconul a fost inchis cu sticla la o data necunoscuta, in spatele structurii din lemn. Ornamentele fatadelor sunt caracteristice eclectismului: soclu profilat, asize, ancadramente cu cornisa si consolete, lezene cu capitel ionic etc. In partea superioara a fatadelor, sub streasina, exista o friza decorativa, impartita in casete dreptunghiulare vopsite in aceeasi culoare cu tamplariile, al caror ritm este in corcondanta cu pasul capriorilor. In zona centrala, aceasta friza este mai inalta. O caseta dreptunghiulara cuprinde inscriptia “1900” – adica anul construirii imobilului.

Starea de conservare a constructiei la data demararii proiectului era precara, impunandu-se interventii de consolidare-restaurare. Imobilul nu a avut componente artistice si nu se distinge printr-o planimetrie deosebita. Valoarea sa este data de ornamentele fatadei principale si de proportii.
INTERVENTIE
Interventia asupra imobilului si-a propus sa pastreze regimul de inaltime existent, sa restaureze si sa completeze elementele arhitecturale caracteristice ale fatadelor (dimensiuni goluri, sistem decorativ, inscriptia „1900” de deasupra accesului principal), precum si mici interventii de corectare a planimetriei, eliminand interventiile nocive aduse casei in a doua parte a secolului XX. In acest sens toate elementele arhitecturale datorate interventiilor neadecvate facute in timp asupra monumentului istoric (finisajele interioare, inchideri de goluri cu zidarie etc.) au fost indepartate.
Structural s-au executat lucrari de reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale a fisurilor existente in peretii de zidarie si a acelora care au aparut dupa decopertarea tencuielilor. S-au reparat zone afectate de umiditate la nivelul demisolului si stopat infiltratiile care au dus la aparitia lor. Au fost inspectate si inlocuite elementele de lemn subdimensionate sau necorespunzatoare ale podului si similar elementele de lemn degradate din structura logiei.
Planseul din lemn existent intre parter si mansarda (pod) a fost inlocuit cu un planseu nou din beton armat, solutiei de consolidare propusa prin Expertiza Tehnica, similar peretii interiori ai parterului sunt camasuiti conform aceleiasi solutii propuse. Au fost refacute toate finisajele interioare. Profilele si scafele de la partea superioara a peretilor sunt restaurate si completate conform modelului original. In aceeasi maniera au fost tratate si medalioanele decorative din ipsos de deasupra usilor si au fost refacute conform modelului original.
Tamplariile exterioare - disparute sau degradate aproape in totalitate – au fost refacute conform modelului original, din lemn masiv. S-au folosit tamplarii duble, prevazute cu geam termofonoizolant la fata interioara. Tamplariile interioare din lemn masiv au fost deasemenea restaurate. Scara din lemn, degradata, a fost redesenata si inlocuita in totalitate cu o scara noua cu trepte si contratrepte din lemn masiv. Sarpanta existenta din lemn de rasinoase a fost revizuita. S-au refacut din lemn de rasinoase toate elementele degradate, in conformitate cu originalul. Refacerea/revizuirea sarpantei s-a facut fara modificarea volumetriei si a perceptiei vizuale a cladirii din exterior. Invelitoarea existenta degradata s-a inlocuit cu invelitoare noua, conform modelului original.Profilele ornamentale ale invelitorii au fost restaurate/revizuite/inlocuite cu elemente similare.
Finisajele si ornamentele exterioare au fost recuperate si acolo unde nu a fost posibil, au fost refacute conform modelului original cu materiale compatibile cu statutul de monument istoric al constructiei. Treptele exterioare aferente accesului au fost deasemenea restaurate.
Imprejmuirea s-a reconstituit conform modelului original. Poarta propusa, a fost executata avand la baza modelul imprejmuirii originale. Accesul principal pe parcela s-a refacut conform celui original.
Terenul a fost sistematizat si amenajat peisager, urmarindu-se planimetria initiala si punerea in valoare a partii valoroase a imobilului: locuinta unifamiliala. Aleile propuse in fata locuintei s-au executat cu piatra cubica din granit.