Centru Cultural Japonez

Autor(i):
Stud. arh. Andreea Ștefan
Îndrumători:
Îndrumator: Șef lucr. dr. arh. Răzvan Nica , Prof. univ. dr. ing. Rodica Boazu
Universitatea:
Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași
Facultatea:
Facultatea de arhitectură G. M. Cantacuzino
Localizare:
România, jud. Sibiu, Sibiu
Parametri:
RH: P+2 / Sd: 3660 m2 / Su: 7915 m2 / POT: 72 / CUT: 1.55

Comentariul autorului:

Imaginea lucarnelor ochi de bou ale orașului medieval Sibiu, părând asemănătoare măștilor de teatru japonez Nō, a fost una din inspirațiile inițiale de stabilire a premisei programului de arhitectură propus. Acest Centru Cultural Japonez este menit a îmbunătăți activitatea artiștilor voluntari sosiți la Sibiu la fiecare ediție a FITS, din toate colțurile lumii. De asemenea, un alt scop important de atins în proiectarea sa a fost activarea unei zone urbane de tranzit, aflată la limita dintre țesutul urban istoric și cele recent dezvoltate, la intersecția a două circulații importante ale orașului. O parte din fațadele clădirilor vechi existente pe sit, aflate în stare de degradare evidentă, au fost propuse spre păstrare și restaurare ca o memorie a locului. Acest centru cuprinde spații potrivite dedicate unor activități culturale cu specific japonez: ateliere pentru arte precum ikebana, fotografie, dans, arte marțiale, teatru, shōdo, ceramică și altele. Facilitățile publice propuse includ, printre altele, o mediatecă, o sală de lectură, o librărie – cafenea. Sala de teatru din zona dedicată artelor dramatice prezintă o scenă potrivită atât spectacolelor japoneze kabuki cât și celor occidentale. O altă scenă potrivită spectacolelor Nō se deschide către o curte interioară, acționând ca teatru în aer liber.
Urbanistic, acest proiect are la bază două concepte:
1 – crearea unei conexiuni urbane ce traversează o serie de spații urbane cu diferite roluri și configurații: zone de expoziție publice, curți interioare, cafenele etc.
2 – propunerea unei succesiuni de curți interioare cu diferite funcțiuni: o piațetă de intrare pe sit cu acces direct către zona de spectacole, o curte principală de distribuție către principalele zone ale ansamblului, o curte secundară dedicată scenei Nō și alte curți satelit dedicate atelierelor; aceste spații în aer liber prezintă amenajări peisagere inspirate din grădinile tradiționale japoneze precum tsukiyama si karesansui.
Structural, acest proiect prezintă o structură principală din stâlpi și grinzi din profile dublu T, sisteme de pereți mulați pentru nivelurile subterane și o fațadă cortină cu aspect estetic contemporan neutru, inspirat din arhitectura japoneză, cu panouri translucente, transparente și inserții opace.