Vinăria din Vale

Autor(i):
Stud. arh. Clarisa-Elena Butnariuc
Îndrumători:
Șef. Lucr. Dr. Arh. Răzvan-Mircea Nica
Universitatea:
Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+3E / Sd: 12550 m2 / Su: 10925 m2 / POT: 5 / CUT: 0.20

Comentariul autorului:

Proiectul de diplomă are tematica de centru Oenologic, dorind să aducă pe traseul vinurilor din Moldova orașul Stăuceni, aflat la câțiva km de Chișinău, orașul capitală. Fiind localizat în periferia acestui oraș, sit-ul beneficiază de aproprierea față de Colegiul Viticol unic în zonă, precum și de fabrica de vin a orașului care se mândrește cu podgorii premiate de-a lungul timpului.
Complexul astfel amplasat dorește să creeze un ansamblu care să aducă vizitatorii zonei mai aproape de arta producerii vinului.
Vinăria din Vale își primește denumirea atât de la topografia terenului cât și de la vița de vie abundentă din zonă. Clădirea crește deasupra nivelului terenului, cu intenția de a se integra în topografia peisajului rural, ieșind în evidență prin panta acoperișului. Masivitatea inferioară a clădirii dispare ca înghițită de curbele de nivel existente.
Construcția se desfașoară pe două tronsoane: unul public, dedicat educației informale, și în acest sens se regăsesc aici funcțiuni precum un muzeu, spații de workshop, o zona demonstrativă de producere a vinului, și un tronson privat dedicat spațiilor de cazare. Cele două tronsoane cresc în direcții opuse, împotriva pantei naurale a terenului. Funcțiunile publice precum muzeul și zonele multifuncționale sunt poziționate astfel încât să fie mai aproape de zonele cele mai publice și populate de oameni, implicit mai zgomotoase. Așadar, spațiile private deschizându-se spre curtea care amintește de un cuib păstrăndu-se un anumit grad de intimitate. Pivnița este poziționată strategic astfel încât să beneficieze de temperatura necesară conservării vinurilor.
Ritmul fațadei a fost gândit să alterneze zone opace și zone luminate puternic. Fațada se deschide către vie, către sud, și se închide înspre nord, în zona accesului principal. Designul parametric înfășoară clădirea facând-o să scoată la iveală forma naturală a terenului.