LIVING.CO – Locuire de tip co-living pe Calea Moșilor

Autor(i):
stud. arh. Diana Ana-Maria Schwab
Îndrumători:
șef. lucr. dr. arh. Nica Răzvan
Universitatea:
Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iasi
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+4+M / Sd: 7000 m2 / Su: 5950 m2 / POT: 45 / CUT: 1.36

Comentariul autorului:

Coliving propune un program relevant în structura dinamică a societății contemporane, concentrat într-un spațiu compact pe Calea Moșilor, în centrul capitalei. Motivaţia acestui proiect este de a aduce diversitatea şi o parte din atmosfera pe care o avea în trecut acest loc prin reutilizarea adaptativă a fosului han Solacolu, prin revitalizarea locului și redefinirea relației sale cu centrul vechi al orașului. Considerând proximitatea Universității si poziționarea centrala a acestuia în cadrul orașului, și funcțiunea se adresează în principal grupei tinere de vârstă.

Preluand o abordare de interes în Europa occidentală, cea de locuire în comunitate, și adaptand-o la tipologiile urbane de locuire din București, propunerea acomodează modele de locuire în rapidă schimbare, înțelegând locuirea nu ca pe o simplă sumă a unor apartamente de dimensiuni diferite, ci ca pe un sistem complex de relații și tranziții între spațiul public și cel privat.
Situl este împărțit în două zone, delimitate de Calea Moșilor, un traseu cu prioritate pentru pietoni și bicicliști, păstrând doar circulația tramvaielor. Pe partea din sud a sitului sunt prezente două clădiri monument istoric, (hanul Solacolu spre stradă și clădirea din spatele acestuia) care for fi refuncționalizate, în timp ce restul clădirilor sunt propuse spre demolare.

Parterul eliberat spre calea Moșilor ia forma unor portice și pasaje care facilitează legătura între cele două jumătăți ale sitului. Curtea interioară din dreapta își găsește un corespondent în pasajul din stânga, care se continuă la rândul lui într-o altă curte. Acest lucru implică regândirea sistemului de spații exterioare existente, atât în raport cu cele noi adăugate, cât și între cele vechi. În acest mod, potențialul întregii zone poate fi transformat într-un mediu format din spații publice și non-publice, deschise și închise, exterioare și interioare, care promovează în mod conștient atât schimbul cu persoanele cu aceleași pasiuni, cât și întâlnirile întâmplătoare. Un cartier creativ în centrul vechi al capitalei, în care, ca persoana creativa, sa poti trai si lucra (trecand observand si participand).

În opoziție cu piațeta expusă din intersecția Căii Moșilor și străzii dr. Paleologu, este propus un alt spațiu exterior, semipublic, activat de o mică cafenea care reutilizează parterul și beciul corpului din mjjloc al hanului. Curtea aduce la starea inițială curtea hanului, accesibilă tradițional prin cele doua ganguri sau direct din piațeta. Longitudinală și nerectangulara, aceasta se înscrie în țesutul urban al zonei, definit de laturi inegale și fragmentate, și funcționează ca o galerie expoziționale exterioară sau chiar spațiu de lucru exterior pentru ateliere.

Locuirea, grupa funcțională majoră a proiectului, este organizată în diferite tipuri de unități. În structura veche a hanului și corpului din spatele acestuia sunt dispuse apartamente cu două sau trei camere, păstrând compartimentarea interioară existentă, cu mici ajustări ale golurilor sau a pereților neportanți. Volumele care cuprind locuirea flexibilă și temporară de tip co-living, cuprind calupuri de 8 sau 12 unități (dormitor și grup sanitar privat) care au acces la o zonă comună (de relaxare, de preparare și servire a mesei împreună).

La nivelul fațadelor, structura din lemn agățață pe fațadele expuse străzilor adiacente îmbracă corpurile de locuințe și funcționează, prin spațiul exterior intermediar și bariera verde, ca loc de echilibrare climatică, barieră acustică și intimitate vizuală. În spațiul de sub șarpantă pot fi organizate sere sau terase aceesate prinr-o scară exterioară de la ultimul nivel al duplexului sau triplexului co-living.