Consolidare, restaurare, modificare și amenajare construcție existentă „Casa Kieser”

Autor(i):
Arhitectura : SC. ARC EN CIEL SRL.
Dr. arh. Mihai Corneliu Driscu
arh. Tudor Bura, arh. Canianopol Monica, arh. Oana Malageac arh. Cojocaru Alexandra
arh. Alice Canianopol, arh. Rusanovschi Catalina, arh. Stg. Tarnauceanu Ana
Structura: Ing. Ovidiu Petcu
Instalatii: Ing. Vasile Filip
Biroul:
SC. Arc en Ciel SRL
Localizare:
România, jud. Iași, Iasi
Parametri:
RH: S+P+E3+M / Sd: 4145 m2 / Su: 3845 m2 / Cost: 1350 €/m2

Comentariul autorului:

Casa Kieser este unul dintre puținele imobile de patrimoniu din Iași. Istoricul acestei clădiri se regăsește în contextul creșterii investițiilor imobiliare de la sfârșitul sec. XIX. Chiar dacă se cunoaște faptul că această clădire a aparținut inițial familiei Kieser, despre membrii acesteia nu se știe nimic, cel puțin până la data naționalizării clădirii. Casa Kieser, cunoscută mai mult prin Librăria Eminescu care a funcționat la parterul acesteia, este printre puținele clădiri din Iași care mai păstrează parfumul începutul de secolului XIX.

Ridicată în anul 1881, dar dată în folosință mult mai târziu în 1914, impozanta clădire deschide îngusta stradă din centru Iașului.

Noua investiție reprezintă o evoluție din punct de vedere al calității estetice precum și o recuperare a valorilor trecutului istoric al orașului capitală a Moldovei. Profilul funcțional propus este alcătuit din apartamente și spații comerciale, reprezentând implementarea unor activități complementare celor existente în zonă.

Prin actualizarea soluției de consolidare a infrastructurii clădirii a fost posibilă mărirea înălțimii libere a subsolului, având acum posibilitatea de a amenaja spații destinate publicului. Astfel a fost posibilă realizarea unei curți interioare cu supantă spre subsol, cu acces printr-o scară exterioară, ce va pune în valoare monumentului, deschizând perspectiva către curte.