Dulce, acrișor și ceva fermecător. Hub Gastronomic

Autor(i):
Anca-Elena Spînu
Îndrumători:
șef lucr. dr. arh. Radu Andrei
Universitatea:
Universitatea Tehnică "Gheoghe Asachi"
Facultatea:
Facultatea de Arhitectura "G.M. Cantacuzino"
Localizare:
România
Parametri:
RH: 11.6 / Sd: 10542 m2 / Su: 9384 m2 / POT: 41 / CUT: 1.60

Comentariul autorului:

Inițiativa proiectului urmărește implicarea orașului în înțelegerea unei scene urbane care face schimb de cunoștințe prin experiența și comunicarea gastronomiei, tratând luatul mesei ca eveniment social, experiență și mijloc de regenerare urbană.

Greu încercat în ultimii ani, complexul Palatului Știrbey, de pe Calea Victoriei, era cunoscut pentru seratele și balurile organizate, cât și pentru negoțul cu vin, oțet sau zahăr, toate activitățile fiind organizate în jurul unei generoase grădini. Reiterând importanța dependințelor, care cuprindeau în trecut bucătării, spălătorii, ateliere, crame sau depozitări pentru grâne, pentru a completa această „gospodărie” urbană, reabilitării palatului i se alătură o funcțiune mai pragmatică, deservind în același timp natura boemă a locului, de gazdă a evenimentelor orașului. O școală care să pregătească specialiști în domeniul gastronomiei și al degustării de vinuri ar putea media relația dintre Palat și restul orașului, transformând zona într-un mic ecosistem social. Punctul focal educațional nu se află pe instituția academică drept un eveniment izolat, ci pe experiența publicului cu privire la munca care are loc în interior.

Studiul de vizibilitatea urmărește obținerea unei propuneri care să nu transforme Palatul Știrbey într-un element secundar, de aceea, mare parte a proiectului este dezvoltat subteran. Organizarea distribuie funcțiunile în 3 corpuri conectate între ele, deschise spre o curte coborâtă la cota -4,5 m. Cele două volume supraterane au un regim de înălțime și gabarit similar vecinătăților, legăturile dintre ele și palat sunt realizate doar la nivel de parter. Volumul dinspre str. Gen. Budișteanu completează frontul existent, în timp ce volumul central a fost retras într-un plan secund pentru a elibera perspectivele către Palat. Gradenele exterioare, continuă spațiul de evenimente din fosta sală de bal a palatului, permițând spectacole în aer liber.

Vechea grădină a palatului este recompusă din spații exterioare cu specific variat și grade diferite de intimitate: spații de tranziție, grădini de plante aromatice, extensii ale zonelor de restaurant, spații pentru expoziții temporare ale studenților de la Universitatea vecină de Arte, toate reunite în jurul unei curți principale, ferită de zgomotul traficului. Pentru fiecare funcțiune majoră s-a urmărit posibilitatea extinderii activității în exterior, păstrându-se legături vizuale și la nivelul etajelor subterane.

Pentru zonele îngropate de restaurant și cramă, sistemul structural preia imaginea vechilor tuneluri boltite ce traversau domeniul Palatului, în prezent demolate. O pereche de arce delimitează un separeu în interiorul spațiului amplu al restaurantului, în timp ce succesiunea lor generează un portic spre curtea exterioară sau creează perspective lungi asemenea unor bolti descompuse. La intersecția perechilor de arce sunt amplasate luminatoare. Astfel, lumina naturală reușește să ajungă până la -4,5 sau -9m, în intensități și cu efecte diferite.

Accesul în sala multifuncțională se realizează de la o cotă intermediară, pentru o coborăre graduală, cu posibilitatea de a extinde spațiul spre exterior.

Propunerea urmărește expunerea experiențelor culinare printr-o înșiruire de secvențe. Zonele de studiu ale atelierelor, zonele de consum ale restaurantelor, partea de producție specifică bucătăriei, vizibilă din curtea interioară sau zona de cramă, semnalată prin curțile coborâte. La -9m în subteran se află un parcurs al vinului, cu expoziții marcând istoria vinurilor familiei Știrbey, zone de degustare, de instalații demonstrative sau depozitare și conservare.

Reactivarea complexului Palatului Știrbey ca spațiu pentru sindrofii urbane are ca scop conturarea unui refugiu în centrul capitalei, un hub gastronomic în care îngăduința și curiozitatea locuitorilor permit studenților să testeze limitele artei culinare, fiind un serviciu pentru ambele părți.

Așadar, un nou spațiu public în mijlocul Bucureștiului, un palat care știe cel mai bine să adune oamenii laolaltă la discuții și un hub gastronomic care să asigure cele mai temporare expoziții de artă, artă culinară.