Comentariul autorului:
Amplasamentul propus din zona Casei Tranzit se localizează în centrul orașului, în zona istorică, din exteriorul fortificației medievale. Limitele sunt definite de râul Someșul Mic și strada George Barițiu. Această insulă urbană respectă planul de dezvoltare al orașului, în care centrul capătă puternice valențe sociale și culturale. Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu”, clădirile centrale ale Universității Tehnice, Opera Maghiară, Piața Muzeului și Parcul ,,I. L. Caragiale” sunt doar câteva dintre punctele de interes aflate în imediata vecinătate a sitului.
Deoarece este localizat în nucleul orașului, situl se bucură de avantajul unei accesibilități sporite, de exemplu liniile de autobuz care leagă zonele limitrofe de centru, liniile de tramvai care leagă orașul de gara centrală, dar și de pistele de biciclete/trotinete adăugate recent pentru creșterea moblității urbane. Situl propus este format din șase parcele (nr. 24, 22, 20, 18, 16, 14 de pe strada George Barițiu), cu o tipologie caracterizată de parcelarul periferic al centrului istoric (din afara fortificației). Acestea au latura scurtă spre stradă și sunt tipice construcțiilor vagon.
Programul arhitectural propus este un centru de artă și gândire contemporană, acesta are ca scop continuarea și extinderea programului Casei Tranzit.
Proiectului are în vedere faptul că situl este unul istoric și are o valoare simbolică. În acest loc s-a realizat sinagoga Poale Țedek, la începutul secolului al XX-lea, construită pe malul Someșului de Societatea Micilor Meseriași evrei. Aceasta a trecut prin mai multe evenimente de-a lungul timpului care au rămas în memoria colectivă a comunității. Cel mai tragic eveniment luând parte în cel de-al Doilea Război Mondial, în care în urma Holocaustului, majoritatea comunității a plecat. În anul 1997 ia o altă întorsătură, când un grup de artiști decid să fondeze în spațiul acesteia un centru independent de artă și gândire contemporană, denumindu-se astfel Casa Tranzit. În prezent, prin intermediul Fundației Tranzit, se încearcă păstrarea acestui pol cultural, prin organizarea evenimentelor precum expoziții, concerte, piese de teatru, seri de film și multe altele.
Proiectul propus reprezintă un loc unde comunitatea orașului să își redobândească identitatea cultural-istorică, dar unde să își cultive și propria identitate.
Propunerea relaționează cu orașul, utilizând elemente care conectează situl de principalele repere ale acestuia. Spre exemplu, reinterpretarea podului istoric de pe râul Someșul Mic (Podul Nemților) care făcea legătura cu Dealul Cetățuia și obiectivele importante din centrul istoric, precum Piața Muzeului, care conduce către Piața Unirii, unde se află catedrala Sf. Mihail, fiind cel mai important edificiu religios din oraș. Totodată, prezența ,,străzii” care taie insula urbană (în strânsă legătură cu podul), aceasta putând deveni un alt punct de interes pe traseul Dealul Cetățuia - centrul orașului istoric. Deschiderea ”Aleii teatrului și a universițății”, inițiativă luată de Someș Delivery în anul 2015, pentru a avea încă o legătură pe malul drept al Someșului, face legătura și cu Parcul Central.
Proiectul se bazează pe promovarea artiștilor locali, independenți, oferindu-le un loc în care să își desfășoare activitatea, precum ateliere, spații comerciale, spații expoziționale comune sau proprii. Se urmărește o abordare incluzivă, care se adresează tuturor grupurilor sociale și promovează interacțiunea între acestea. Rezolvarea spațială a ansamblului arhitectural răspunde nevoilor sitului și ale comunității, conducând la o conformare unitară și cursivă, toate acestea sunt realizate prin conversia, reabilitarea și extinderea cladirilor.