Locuind împreună - Locuințe colective în context contemporan

Autor(i):
arh. Oana Constantinescu
Îndrumători:
prof. dr. arh. Emil Ivănescu
Universitatea:
UAUIM
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+4E+5 retras / Sd: 33267 m2 / POT: 19 / CUT: 0.81

Comentariul autorului:

Proiectul își propune să traseze un model inovativ de locuire urbană într-un context natural. O transformare a orașului formal cu clădiri impunătoare și curți invizibile, într-un cartier informal, cu clădiri accesibile și spatii verzi expresive.
Deoarece funcțiunea predominantă a zonei este locuirea individuală, proiectul de fata se bazează pe nevoia de unități de locuire adaptate la mediu. Astfel că este stabilit un anumit tip de dialog între noua intervenție construită și natură, între om și mediu.
Compartimentarea apartamentelor este una versatilă ce urmărește să îndeplinească atât nevoile unui cuplu, cât și a unei familii cu doi copii. Diferitele tipuri de apartamente sunt dispuse astfel încât fiecare etaje să cuprindă locuințe de dimensiuni diferite.
Rolurile recreative ale apei sunt evidențiate printr-o variație între apă, spații urbane și promenadă, precum și grădini, maluri și clădiri. Pornind de la asta, un detaliu important ce a influențat deciziile de proiectare a fost stabilirea unor zone semi-private în aer liber, pentru locuitori. Astfel este propusă o arie dedicată agrementului situată pe intreaga latură comună cu Lacul Grivița. Când este parcursă zona de promenadă se poate descoperi un restaurant, un parc, piste de biciclete și două terenuri de sport. Tot aici, este prinsă și amenajarea malului apei ce contine o piscină care pare că răsare din lac și prezenta unui parc format din mici insule artificiale printre care poți face o plimbare cu barca.
Cartierul este pentru oameni care aleg să se bucure în mod activ de viața urbană, dar doresc, de asemenea, un loc ferit de agitație, un mediu de viață relaxat, verde și sănătos.
Ceea ce deosebește acest proiect de alte propuneri dedicate locuintelor colective, este relația pe care, atât locuințele cât și omul, o stabilesc cu spatiile verzi si cu apa.