Consolidare, refuncționalizare și mansardare clădire monument istoric - str. Vasile Alecsandri

Autor(i):
Arhitectura : BIROU IND. ARH MIHAI DRISCU
Dr. arh. Mihai Corneliu Driscu
arh. Oana Balta, arh. Serghei Musulbas
arh. Monica Canianopol
Structura: SC. IMPEX ROMCATEL SA - Ing. Ovidiu Petcu
Instalatii: SC. IMPEX ROMCATEL SA - Ing. Vasile Filip
Localizare:
România, jud. Iași, Iasi
Parametri:
RH: D+P+1E+M / Sd: 3443 m2 / Su: 2143 m2 / POT: 43 / CUT: 1.27 / Cost: 1100 €/m2

Comentariul autorului:

În Masa Umbrelor, Ionel Teodoreanu scrie: “Totul era urât, convențional și rece în așa-zisul palat: ușa de la intrare – ca de percepție fiscală, scara, balustrada, lămpile (de spital), mirosul (de liceu după vacanță), zidul, forma ferestrelor, coriala și culoarea ușilor mereu crăpate, cimentul de cavou, mozaicul meschin, lemnul, metalul, sticla și stofa, răsunetul încăperilor (de căsoaie goală), coridoarele”.

În clădirea supusă consolidării si modernizării, a funcționat prestigioasa revistă de cultură “Viața Românească ” între anii 1921 - 1930. În urma demersurilor făcute, la 13 octombrie 1920, arhitectul Jacques Marcovici primea autorizația de construcție nr 23.789 pentru Palatul Viața Românească, pe strada Vasile Alecsandri la numerele 10 -12.

Construcția Palatului Viața Românească a fost încheiată la 1 octombrie 1921.

Reamenajarea a fost propusa astfel încât să permită o deschidere mare a spațiilor în vederea unei compartimentări optime, în funcţie de necesităţile si destinaţiile solicitate de către beneficiar. Actualmente, palatul Viața Românească este sediul muzeul literaturii romane din Iași și a următoarelor 4 noi muzee: Muzeul Pogromului , Muzeul Teatrului Evreiesc, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism.