AMC-Atelier Meșteșugăresc Contemporan

Autor(i):
arh. Int. Boștiog Stefania
Îndrumători:
Conf.Dr.Arh. Dorina ONESCU-TĂRBUJARU
Lector Dr.Arh. Cristina CHIRA
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură de Interior „Ion Mincu”
Localizare:
România
Parametri:
RH: D+P+2+M / Sd: 9092 m2 / Su: 5137 m2

Comentariul autorului:

Prezentul proiect de diplomă se focalizează asupra Hanului Solacolu (1859), din București, situat pe Calea Moșilor, nr. 108, monument de categoria B, în vederea amenajării unui atelier de meșteșuguri tradiționale românești.
Un astfel de atelier implică o experiență specială cu materialul, diferită de concepțiile școlilor de arhitectură europene din secolele XX-XXI. Atelierul nu va fi unul convențional, ci unul în care vor fi promovate principii actuale, sustenabile, cu activități practice. În anumite încăperi ale atelierului propus, vor avea loc conferințe și dezbateri pe teme diverse în ce privește rolul artei și a arhitecturii, în scopul creșterii calității vieții. Deși pare la prima vedere o exprimare din domeniul ecologiei, formularea „Deșeurile au nevoie de idei“ este sloganul pentru această intervenție, pentru că reciclarea este competenta de bază a viitorului. Reciclarea înseamnă transformarea deșeurilor într-un produs reutilizabil sau refacerea unui produs pentru refolosire.
Upcycling, o formă particulară de reciclare, implică transformarea deșeurilor sau a unui produs nedorit într-un produs de o calitate mai bună. Când ne gândim ce să facem cu produsele sau materialele nedorite, luăm în considerare dacă reciclarea lor într-un alt mod ar fi cea mai benefică pentru buget și mediu. Ei bine, arhitectura ecologică sau arhitectura durabilă a interiorului își propune să dăruiască publicului valoarea obiceiurilor și a obiectelor vechi prin intermediul limbajului contemporan, în același timp oferind respect mediului înconjurător.
Am ales Hanul Solacolu deoarece ideea de "han" este cea care stă la baza studiului meu. Mai exact în trecut hanul era adăpostul celor care creau haine, produceau mâncare sau instrumente, locul unde își vindeau produsele și se întâlneau să facă schimb de experiențe.
Același lucru se va întâmpla și în prezent adăugând și atelierele din han, dar și cele asamblate în grădină. Acest loc se adresează oricarei persoane care vrea să își prezinte produsele, sau care vrea să creeze, sau care vrea să invețe despre cum trăiau cei din trecut și cum pot adapta acel mod simplu în viața de acum. În același timp pot lua parte la conferințe legate de arhitectură sustenabilă și tot ce implică ea, la deschiderea expozițiilor, la serate musicale, cenacluri, spectacole în aer liber sau în mansarda hanului.
Amenajarea hanului s-a bazat foarte mult pe ideea inițială, așa cum ziceam s-a dorit păstrarea ideii şi unităţii de stil a ansamblului prin abstractizarea liniilor drepte şi oblice care sugerează dinamismul, prin construirea unor plafoane false cu scafe de iluminat în plafon; folosirea spaţiului ultimului nivel pentru expuneri de artă contemporană și exemplare vechi, vernisaje, piese de teatru; târguri ocazionale, zonă de întâlnire a studenţilor.
Funcțiunea principală este cea de atelier. Aceasta este conceput în așa fel încât să poată fi transformat cu ușurință pentru a putea adăposti, la nevoie, o altă funcțiune precum: spații pentru workshopuri, birouri, punct de informare, punct de vânzare obiecte de artă, demonstrații meșteșugărești, pavilion expozițional și prezentări de diverse teme etc. De asemenea criteriile pe care se bazează sunt, densitatea, mobilitatea, sobrietarea (referitor la producerea și consumul de energie), inovație, accesibiliate pe piață.
Hanul este sustinut financiar din propriile resurse, aplicarea panourilor solare pe toata suprafata acoperisului interior sustine electric tot ansablul ( hanul este un spațiu *prosumator), taxele pentru înscrierea și participarea la workshopuri, produsele create în ateliere puse la vânzare în magazinele de la parter, vinăria, plata cazării, bistroul, dar și organizarea eveninentelor cum ar fi expunerea produselor create în ateliere sau promovarea acestora spre vindere, conferințe, cursuri, spectacole în aer liber sau în mansardă, serate muzicale, cenacluri.
Ansamlul hanului este de 9092 m², hanul reprezinta un total de 5137 m², parterul are 954 m², etajul 1052 m², mansarda are 954 m², iar subsolul impreuna cu parcarea subterană au în total 2177 m². Acest spațiu este compus din han și o gradină generoasă unde am amenajat atelierele in aer liber care în total au aproximativ 800 m². Hanul are patru niveluri: parter, etaj, mansardă și subsol.
Accesul principal din Calea Moșilor se face prin acealași mod în care era împățit Hanul inițial. Parterul (954 m²) construcției va fi dedicat primirii participanților (recepție), care urmează să își prezinte lucrările, în cadrul unor manifestări de specialitate sau chiar să achiziționeze din „prăvălii” produse create în ateliere, spații administrative, terase cu spații de relaxare în aer liber spre grădină. Parterul este în continuarea grădinii unde sunt amenajate ateliere în aer liber acoperite iarna pentru, care vor fi folosite pentru confecționarea produselor de design/corpuri de iluminat/material de construcții experimentale din materiale naturale, scuptură lem etc, instrumente musicale și rudărit, împletituri de nuiele, giuvaiergie, dogărit.
Subsolul (2177 m²) are parcarea cu acces din str. Doctor Paleologu, parcare pentru biciclete, cramă, degustări vinuri/spirtuoase, bucătarie, noduri de acces, depozitare cramă/hrană, vestiarele personalului.
Etajul (1052 m²) este menit cazării participanților, camerele sunt împărțite pentru seniori și junior.
Mansarda (954 m²) este multifunțională unde se pot desfășura atelierele pentru confecționarea măștilor, costumelor populare, zone de expoziți și demonstrații, de asemenea poate găzdui evenimente precum „Olimpiada meșteșugurilor”, expoziții, conferințe, spectacole musicale, cenacluri etc.

Arh. Int. Boștiog Ștefania
Proiect: Atelier Meșteșugăresc Contemporan