Spital de Psihiatrie în Căpâlnaș

Autor(i):
Dumitrescu David-Alexandru
Îndrumători:
Ș.l. dr. arh. Harta Marius
Universitatea:
Universitatea Politehnica Timișoara
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România
Parametri:
RH: S parțial + P / Sd: 6266 m2 / Su: 5188 m2 / POT: 19 / CUT: 0.20

Comentariul autorului:

„Așa cum s-ar putea spune despre mine că am făcut aici doar un buchet din florile altora, fără să pun de la mine decât firul care le leagă.” Acest citat reflectă cu deosebită acuratețe poziția autorului în cadrul proiectului. Un proiect care încearcă să vorbească despre un sistem complex, compus din numeroși factori și care aduce în discuție un subiect sensibil al condiției umane, și anume, sănătatea psihică. Temele principale abordate în această lucrare au avut în vedere studierea și înțelegerea modul în care arhitectura este percepută de către persoanele cu tulburări psihice și de comportament, precum și stabilirea parametrilor prin care arhitectura poate contribui la procesul de recuperare al acestor persoane.
Modul în care acești factori au fost luați în calcul reiese atât din arhitectura propusă, prin calitatea spațiilor interioare și exterioare, a juxtapunerii coerente dintre acestea, a rezolvării diverselor probleme ce țin de intimitate, siguranță, comfort, cât și prin gândirea adoptată în rândul strategiei de elaborare a acestui proiect. Spitalul primește așadar o serie de spații interioare noi, aflate într-un dialog constat cu mediul exterior, potențându-se reciproc și oferind astfel imaginea unui ansamblu complet. Proeictul a fost realizat la scări diferite, oferind răspunsuri atât la nivel de ansamblu, cât și prin detalierea spațială și constructivă a spitalului, oferind astfel o mai bună înțelegere a proiectului.
În final, rezultă o arhitectură sensibilă, atât prin scara cât și prin expresie, și care a căutat să obțină nu o monumentalitate a materialului, ci a spiritului.