Casa F

Autor(i):
Sergiu Petrea, Sabrina Ene-Butnariu, Dan Roșu, Diana Fusea, Cristina Pintilie, Sebastian Ș. Apostol, Tania Băncilă
Biroul:
TECTO Arhitectura
Colaboratori:
Structură: Expert Project Consulting
Instalații: Smart Design Instalații
Fotograf: Sabin Prodan
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P+2 / Sd: 250 m2 / Su: 152 m2 / POT: 64 / CUT: 1.14

Comentariul autorului:

Casa se află într-o zonă centrală a Bucureștiului, pe un teren cu suprafața de 275mp, într-un țesut urban vechi, cu multe constrângeri, cauzate atât de modul de construire pe parcelă specific perioadei de început de secol XX, cât și de recentele sistematizări ale circulațiilor din zonă. Spre stradă se află o casă veche, parte a imobilului inițial, datând din prima parte a secolului trecut. Exercițiul a fost unul de densificare și de utilizare a vechiului drept re-sursă pentru o arhitectură contemporană, confortabilă și minimalistă, cu consum redus de energie în exploatare, abordând un discurs low-tech.
Modul în care este configurat situl, cu calcane ce înconjoară casa pe trei laturi - una dintre provocările majore ale proiectului - a determinat orientarea spațiilor casei preponderent spre Sud, cât să aibă atât lumină naturală, cât și intimitate. Astfel, a fost prevăzută o serie de curți și terase cu grade diferite de acces și de intimitate care permit o autonomie luminoasă naturală extinsă.
Martor al tuturor perioadelor și schimbărilor din zonă rămâne un arbore secular la umbra căruia se reunesc toate casele, spațiile și curțile alăturate.